Putins imperium hör hemma på historiens skräphög

När nu nästan åtta månader har gått sedan Putins krigsmakt inledde sin invasion, med målet att snabbt byta ut den ukrainska regeringen mot en rysk marionettregering, gör Ukrainas armé det ena framsteget efter det andra och befriar ukrainska byar, mark och stadsområden.

Debatt 18 oktober 2022 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förödelsen är stor och spåren efter tortyr och grymt dödligt våld även mot civila är förskräckande. Rapporterna om massgravar vid Butja, Izium och Lyman måste följas av undersökningar tillräckliga för att ställa ansvariga till svars inför internationella och nationella domstolar.Intrycket är att dessa brott verkar vara mer regel än undantag. För varje dag som den ryska ockupationen pågår, genomförs sannolikt nya krigsförbrytelser. Därför måste hjälpen till Ukraina påskyndas och utökas. 

Ukraina måste få det stöd de behöver för att driva ut inkräktarna. Om Putin skulle lyckas krossa Ukraina, vilka stater står då på tur? Estland, Lettland Litauen eller Polen? Inte heller Finland och Sverige kan vara säkra på att inte överfallas med liknande grymma terrormetoder från Putins nyrekryterade arméer.
 


De massiva terrorbombningarna mot ukrainska städer som började 10 oktober visar att Putinryssland är ett farligt men inte ett starkt imperium.

Nu är inte läge för att stanna upp och vänta och se. Nej, utnyttja det momentum som har öppnats när rysk militär flyr för ukrainska försvarsmakten. Vi bör göra vad vi kan för att hjälpa Ukraina att förkorta kriget. 

Vi vill ju alla snarast åter ha fred mellan länderna. Mycket bra i det sammanhanget är att Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov erbjuder de ryska soldaterna att lägga ner vapnen och gå över till Ukrainas armé. I utbyte lovar han: Liv och säkerhet.Det gäller därför nu för alla EU-länder att ge allt behövligt bistånd och snabbt leverera de bästa vapnen Ukraina kan dra nytta av för att befria sig från┣terrorbombningarna och ockupationen av sitt territorium, som även innefattar regionerna Krim, Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja. Det är viktigt att visa Putin att hans ökade skändliga krigsbrott ger motsatt verkan mot vad han vill åstadkomma. 

 

Detta är inte gjort i en handvändning men för att uttrycka det som en känd statsman gjorde för 80 år sedan: ”Detta är inte början på slutet men kanske slutet på början.”

Som följd skulle det också kunna leda till att det Putinryska imperiet imploderar och att Putinstyret kastas överända och ersätts med ett demokratiskt styre som arbetar för fred, frihet och framsteg för folken. Det måste vi också stödja på alla sätt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa