Privatiseringar genom vårdval urholkar sjukvården

Privatiseringar genom att införa vårdval riskerar splittra och slå sönder sjukvården i Östergötland.

Vi skruvar dagens princip om sjukvård efter behov mot ett samhälle där efterfrågan styr. Det är en riktigt dålig idé, skriver  regionråden i opposition Kaisa Karro (S) och Lena Micko (S). Arkivbild.

Vi skruvar dagens princip om sjukvård efter behov mot ett samhälle där efterfrågan styr. Det är en riktigt dålig idé, skriver regionråden i opposition Kaisa Karro (S) och Lena Micko (S). Arkivbild.

Foto: Joakim Blomqvist/Agnes Ganestål

Debatt2023-12-27 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Fler privata vårdgivare väntas ge längre väntetider" NT 14/12

Det gäller kvinnosjukvården såväl som andra delar i sjukvården. Det är en uppenbar risk som vi ständigt får till oss när vi är ute och gör besök i verksamheterna. 

Det är också ett av många problem som radas upp i de risk- och konsekvensanalyser som görs inför ett beslut om privatisering genom vårdval. Det är bra att fyra överläkare och läkarchefer vid våra sjukhus konstaterar samma sak i en debattartikel.  Patienterna med svåra sjukdomar kommer att få stå tillbaka för att privata vårdbolag har fullt upp med att åtgärda små och mindre akuta åkommor. Vi skruvar dagens princip om sjukvård efter behov mot ett samhälle där efterfrågan styr. Det är en riktigt dålig idé. 

För några dagar sedan kunde SVT presentera fakta kring hur Capio i Stockholm registrerar vård på ett sätt som ger dem högre ersättningar. Hur de premierar läkare med så stora summor som 10 000 i månaden om de registrerar nageltrång som akut. Vi kan inte fortsätta låta svensk hälso- och sjukvård vara ett smörgåsbord för oseriösa aktörer. 

Det har man faktiskt insett i Region Stockholm. Där går man igenom befintliga vårdval och avskaffar dem som inte fungerar. I Region Östergötland gör styret, M, KD, L med stöd av SD, precis tvärtom. Vi socialdemokrater kommer att arbeta för att ha en robust och trygg vård i regional regi där privata inslag kan vara ett komplement.