Porren – ett hinder för ömsesidighet och samtycke

JÀmstÀlldhet mellan mÀn och kvinnor Àr en grundlÀggande mÀnsklig rÀttighet som slogs fast i FN-stadgan 1945.

Pojkars instÀllning Àr mer positiv Àn flickors och det finns ett samband mellan porrkonsumtion och olika problembeteenden som sexuellt vÄld bland pojkar och utsatthet för sexuellt vÄld bland flickor, skriver Marie Björnholdt, president i Norrköpings Zontaklubb. Genrebild.

Pojkars instÀllning Àr mer positiv Àn flickors och det finns ett samband mellan porrkonsumtion och olika problembeteenden som sexuellt vÄld bland pojkar och utsatthet för sexuellt vÄld bland flickor, skriver Marie Björnholdt, president i Norrköpings Zontaklubb. Genrebild.

Foto: SkÀrmdump

Debatt2023-03-08 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Skolans lÀroplaner tar numera upp hur pornografi pÄverkar vÄra barn. Nu mÄste vi arbeta praktiskt sÄ att flickors rÀttigheter skyddas.

Att skydda kvinnors rĂ€ttigheter har ett brett stöd över hela vĂ€rlden. I Sveriges nationella strategi över hur mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor ska upphöra, framgĂ„r att porrens beskrivning av kvinnor ska motverkas. Den 1 juli 2022 Ă€ndrades lĂ€roplanerna sĂ„ att skolans undervisning ska vara kritisk till porrens vĂ„ldsinslag, förnedringen av kvinnor och bristen pĂ„ samtycke. För det Ă€r viktigt att arbeta med detta. VĂ„ra unga pĂ„verkas negativt till exempel av miljontals porrfilmer pĂ„ internet. I filmerna Ă€r vĂ„ld mer regel Ă€n undantag. Kvinnorna förnedras och framstĂ€lls som objekt som bara Ă€r till för mannen. 

Barnombudsmannens kartlĂ€ggning (2020–2021) av porrens inverkan pĂ„ barn och unga visar att en majoritet av unga 13–16 Ă„r inte har konsumerat porr under det senaste Ă„ret. Men en del gör det och vissa konsumerar mycket. Pojkars och flickors konsumtion skiljer sig Ă„t: pojkar söker tidigare upp porr pĂ„ internet och ser pĂ„ porr i mycket högre grad Ă€n flickor. Pojkars instĂ€llning Ă€r mer positiv Ă€n flickors och det finns ett samband mellan porrkonsumtion och olika problembeteenden som sexuellt vĂ„ld bland pojkar och utsatthet för sexuellt vĂ„ld bland flickor.

Porr kan pĂ„verka bĂ„de sexuella fantasier och beteenden. Porren kan flytta grĂ€nser sĂ„ att vi tror att sex ska vara som i filmerna, det vill sĂ€ga att unga kvinnor gillar det som de utsĂ€tts för i filmerna. Mannen ska vara dominant och kvinnan ska stĂ€lla upp pĂ„ allt som visas. 

Av kartlÀggningen framgÄr att barn och unga anser att utbildning om porr, samtycke, sex, vÄld i nÀra relationer Àr viktigt för att motverka porrens negativa effekter. Vi zontor uppmanar dÀrför ansvariga inom skolorna att möta vÄra barn och ungdomars behov av en bra sex- och samlevnadsundervisning. Alla förÀldrar bör prata med sina ungdomar om hur en bra relation ska vara, om samtycke, sex och om porr. Tillsammans mÄste vi motverka porrens skadliga pÄverkan och skydda och stÀrka vÄra barn och unga.

Zonta International Ă€r en partipolitiskt och religiöst obunden global organisation som arbetar för att frĂ€mja kvinnors rĂ€ttigheter.  www.zonta.se – www.zonta.org.