Politisk vilja ska styra kommunen

Sophia Jarl (M).
Det får aldrig råda någon tvekan om att kommunen ska vara en politiskt styrd organisation, skriver Sophia Jarl (M).

Sophia Jarl (M). Det får aldrig råda någon tvekan om att kommunen ska vara en politiskt styrd organisation, skriver Sophia Jarl (M).

Foto: Dick Kjedemar

Debatt2018-01-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I spåren av att kommunens högsta tjänstemannaledning konstaterat, att en fritidspolitikers sakliga kritik mot kommunorganisationen ska anses som kränkande och att tjänstemän tidigare uttalat misstroende i media mot fritidspolitiker samt att kommunen numera har en styrmodell där tjänstemännen tillåts arbeta helt utan politiska direktiv inför beslut i nämnder och kommunstyrelse finns det anledning att räta upp innebörden av en politisk styrd organisation. När inte Lars Stjernkvist (S) som är den högst ansvariga politikern i Norrköping tydligt tar ställning för hederliga spelregler är det allvarligt. Enskilda händelser påvisar ett mönster som jag själv anser urholkar den demokrati som väljarna ska kunna förvänta sig.

Det är naturligt att tjänstemännens expertis ligger till grund för politiska beslut men det är ändå den politiska viljan som ska vara utgångspunkt för tjänstemännens arbete. Det innebär att den ordning, som infördes för drygt ett år sedan, där kommunens tjänstemän arbetar frikopplat från den dagliga politiken bör ändras till ett arbetssätt där den politiska inriktningen genomsyrar alla framskrivna beslutsunderlag. Vi moderater var tveksamma men beredda att pröva en ny arbetsordning men konstaterar nu att arbetssättet inte är gynnsamt för att styra en kommun politiskt. Som hög tjänsteman i en kommun bör man ha accepterat en yrkesroll där uppdraget kommer från en politisk majoritet som är vald av kommunens invånare. Upplever tjänstemän detta som problematiskt bör man troligtvis söka sig bort från kommunal förvaltning.

Jag upplever att Stjernkvist (S) gärna talar om alla partiers viktiga roll i en demokrati men sällan visar detta i handling. Stjernkvist, i sin roll som kommunstyrelsens ordförande, har ett ansvar att stå upp för alla förtroendevalda, oavsett parti. Jag själv hade som kommunstyrelsens ordförande agerat för yttrandefrihet och med tydlighet markerat när tjänstemän uttalar sig i förtroendefrågor rörande enskilda politiker. Vi förtroendevalda är de som ytterst kan upprätthålla demokratin och kommunstyrelsens ordförande är den som ska sätta hållbara spelregler.

Det får aldrig råda någon tvekan om att kommunen ska vara en politiskt styrd organisation. Det val som väljarna ska göra i september 2018 handlar alltså om hur Norrköping ska styras politiskt i kommande fyra år. Jag har inte för avsikt att utmana kommundirektören om makten, jag utmanar Lars Stjernkvist (S) om posten som kommunstyrelsens ordförande. Detta blir endast tydligt då både politiker och tjänstemän förstår den rollfördelning som bör råda i en demokratiskt styrd kommun. Om jag får förtroendet att leda Norrköpings kommun har jag för avsikt att säkerställa att både den politiska majoriteten och tjänstemannaledningen, dagligen och långsiktigt, utgår från väljarnas politiska vilja.

Demokrati och förvaltningspolitik

Läs mer om