Politikerna verkar ha glömt att kultur är till för alla

Vi har råd med en god kultur, allt handlar om politiska prioriteringar och att se till helheten. Den ena frågan går inte att separera från den andra, de går tvärs igenom alla verksamheter och den ena indragningen påverkar de andra verksamheterna, skriver Birgitta Eriksson. Arkivbild.
Vi har råd med en god kultur, allt handlar om politiska prioriteringar och att se till helheten. Den ena frågan går inte att separera från den andra, de går tvärs igenom alla verksamheter och den ena indragningen påverkar de andra verksamheterna, skriver Birgitta Eriksson. Arkivbild.

När kultur ställs emot vård och omsorg i debatten och SD politiker hävdar att det är två separata frågor lägger man ut dimridåer för att slippa tala om vad det egentligen handlar om.

Debatt 14 oktober 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"SON - en viktig del av Östergötlands kulturarv" NT 27/9

Den här debatten som har pågått länge och där de ansvariga politikerna har varit oförmögna att lyssna på alla kloka inlägg visar att de grundläggande värderingarna och ideologin mellan politikerna och kommuninnevånarna står långt ifrån varandra.

Sverigedemokraterna (SD) visar i sitt inlägg tydligt hur de tänker och hur motsägelsefullt deras budskap är. De argumenterar för att kultur måste kosta och att det är dags att öppna plånböckerna för att få tillgång till kultur i vilken yttring den nu må ske.

Tvärtom emot deras åsikt anser jag och däri ligger kulturens kärna och syfte att den är till för alla. Detta kan inte nog understrykas och är något som politikerna verkar ha glömt bort eller inte vill komma ihåg.

Med den borgerliga kvartettens ideologi riskerar nu kulturen att utarmas och att det är bara de redan privilegierade som kan betala biljettpriserna till olika kulturevenemang i kommunen.

Kulturen är fri för alla att ta del av men med de höjda biljettpriser som kan bli följden av minskade skattemedel blir det bara en kulturelit som har råd att gå. Dessutom reagerar jag alltid starkt emot när kultur sätts emot annan offentlig kärnverksamhet. Den retoriken är helt felaktig.

Vi har råd med en god kultur, allt handlar om politiska prioriteringar och att se till helheten. Den ena frågan går inte att separera från den andra, de går tvärs igenom alla verksamheter och den ena indragningen påverkar de andra verksamheterna. 

Och vari består den historia och de politiska beslut som har lett fram till den här situationen ? Vinstuttag i miljardklassen till privatskolor och en samtidig minskning av frivilliga och ideella krafter inom kulturen såsom nedläggningen av Arbis och kraftigt minskade anslag till fritidsgårdar. Resultatet av de här politiska besluten ser vi nu.

Miljarder i omlopp till riskkapitalister men nej till en kultur som berikar, förändrar och förebygger stereotypa uppfattningar. Av all kultur får vi kritiskt tänkande individer som vågar ifrågasätta och utmana etablissemanget.

Och det behövs sannerligen i dessa tider!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa