Svar på ”Grovt övertramp mot äganderätten”, NT 20 juli 2020.
På NT:s ledarsida den 20 juni kritiserar en krönikör Länsstyrelsen Östergötlands beslut i ett strandskyddsärende. Det är ett omdebatterat ämne eftersom allmänna och enskilda intressen ställs mot varandra.
I den svenska demokratin beslutar riksdag och regering om lagar och nationella regler. Dessa hanteras av myndigheter, ibland på kommunal nivå och ibland av statliga myndigheter som länsstyrelserna. Riksdagen beslutade 2009 om ändringar i miljöbalken gällande strandskyddet som gjorde det svårare att få dispens. Det är dessa lagar och regler som Länsstyrelsens handläggare har att förhålla sig till när bedömningar görs och beslut fattas.
Det är förvånande att NT:s krönikör uttrycker sig i ordalag som att handläggare på Länsstyrelsen fattar beslut med ”klassisk byråkratisk fingertoppskänsla”. Att arbeta på något annat vis än att följa riksdagens och regeringens lagar och regler vore både olagligt och djupt odemokratiskt.
Länsstyrelsen Östergötland verkar för ett livskraftigt län där alla medborgare kan njuta av våra fina strandområden. Dessutom är många av dessa miljöer biologiskt värdefulla för växt- och djurliv. Sverige och Östergötland må vara rikt på sjöar, men att påstå att det finns lika mycket skog som sjö är en direkt felaktighet. Enligt Statistiska centralbyrån täcks Sveriges yta till 69 procent av skog. Motsvarande siffra när det gäller inlandsvatten är åtta procent.
Vi är måhända byråkrater på Länsstyrelsen, men dessa är också viktiga i en rättsstat. Med god kunskap och utifrån demokratiskt fattade beslut gör våra tjänstepersoner bedömningar och avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen för att alla ska ges en likvärdig behandling.
Alla medborgare i Sverige har chans att påverka hur vi på Länsstyrelsen fattar våra beslut. Detta görs i september vart fjärde år när det är val till riksdagen. Det är då som folket bestämmer vilka som ska avgöra våra stränders framtid.