Politik är att vilja - stå för er politik moderater

Majoriteten i Norrköping menar att det är ett nödvändigt beslut att lägga ned skolor, banta Hagaskolans mellanstadium och strömlinjeforma gymnasiet. Den ekonomiska verkligheten tvingar dem.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M), förstår att vi är besvikna men de gör bara vad som är bäst för oss,... Men det är fel, skriver Ludwig Fungmark. Arkivbild: Sophia Jarl och Ingrid Cassel i valrörelsen 2022.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M), förstår att vi är besvikna men de gör bara vad som är bäst för oss,... Men det är fel, skriver Ludwig Fungmark. Arkivbild: Sophia Jarl och Ingrid Cassel i valrörelsen 2022.

Foto: Pär Andersson

Debatt2023-06-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M), förstår att vi är besvikna men de gör bara vad som är bäst för oss. Tjänstemännen har sagt sitt och nu har utbildningsnämnden inget annat val än att göra som de föreslår.


Men det är fel. Fyra skuggbudgetar är det första beviset på det. Ingen av dessa innehåller nedläggningar av skolor. "Politik är att vilja" sa Olof Palme. Det är det som ska bli min poäng. Beslutet att lägga ned skolor är inte nödvändigt, det är politiskt. 

I en demokrati är det naturligtvis viktigt att alla får ha sina åsikter men att som Ingrid Cassel hävda att beslutet är "faktabaserat" är inte sant. Jag säger inte att hon ljuger. Jag tror nämligen att hon själv är ytterligt övertygad om att det är ett faktabaserat beslut. Inte desto mindre har hon fel.

Alla är, med rätta, chockade över hur man kan göra på det här sättet men i själva verket så är det bara samma högerpolitik som har förts sedan socialdemokratin började bygga folkhemmet i början på 30-talet. Ingen borde vara förvånad. I själva verket så är det beundransvärt med vilken takt man lyckas genomföra sin politik. 

Det som däremot inte är beundransvärt är hur man försöker dölja politiken bakom ”fakta” och ”ekonomisk verklighet”. För mig verkar det som att den ekonomiska verkligheten är olika, beroende på vilken utsikt man har. Samtidigt som de kommunala verksamheterna går på knäna så täljer friskolorna guld.

Det är liksom inget konstigt med att moderata politiker tycker så här. De vill inte ha en stark offentlig välfärd. De vill ha en privat välfärd som man betalar till efter behov inte efter förmåga. Det som är konstigt, och en smula oärligt, är att de låtsas driva en annan politik än den man faktiskt driver. Stå för er politik och berätta för folk att det är så ni vill ha det. 

Moderaterna vill inte ha kommunala skolor, de vill ha friskolor. Moderaterna vill inte att kommunen ska äga en konserthall, de vill att privata entreprenörer ska äga. Listan kan göras lång på saker kommunen inte bör syssla med enligt den moderata logiken.

Hur kan det vara så att friskolor kan gå med vinst och kommunala skolor måste läggas ned då? En moderat skulle förstås säga att de skickliga entreprenörer som driver skolorna helt enkelt är bättre på det. Kanske det, men framförallt har de bättre förutsättningar att driva skolor med vinst.

Ju större kostnader de kommunala skolorna har, ju högre blir ”skolpengen” som kommunen måste betala per elev till friskolorna. Det innebär att varje kostnad för kommunen blir dubbel. Först ska man betala den ökade kostnaden för sin egen verksamhet och sedan också betala friskolorna för den kostnaden. 

Friskolorna ska ha samma resurser som de kommunala verksamheterna. Det får ju inte bli orättvist på den fria marknaden. Att privata företag inte heller omfattas av offentlighetsprincipen som våra gemensamt ägda skolor leder till större möjligheter att slippa kontroll av verksamheten. 

Inte heller behöver man ta höjd för något ansvarstagande. Slutar skolan att gå med vinst lägger man ned den. Det behöver inte gå genom några långrandiga demokratiska kanaler. Det är bara ”business as usual”. Efterdyningarna blir ju kommunens ansvar.

Sverige är en demokrati och man får tycka vad man vill men måste er förda politik maskeras kanske ni borde titta på den en gång till. Stå för er politik. Allt annat är ohederligt.