Östgötarna förtjänar politiskt handlingskraft

Intea bygger åt Region Östergötland på Garnisonsområdet ögonmottagning och logopedmottagning
Intea bygger åt Region Östergötland på Garnisonsområdet ögonmottagning och logopedmottagning

När de två ledande socialdemokraterna Kaisa Karro och Torbjörn Holmqvist påstår att Moderaterna och Kristdemokraterna inte kommit med några förslag när det gäller att ta itu med Region Östergötlands utmaningar (NT 29/9) blir det faktisk löjeväckande, skriver de tre oppositionsråden i regionen.

Debatt 10 oktober 2021 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Moderaternas sjukvårdspolitik ekar tomt" NT 29/9

I flera års tid har vi varnat för – och kommit med konkreta förslag för att vända den vårdkris som var ett faktum i vår region långt innan pandemin. Men för döva öron. 

Våra förslag har till stor del byggts utifrån berättelser och ett otal möten vi haft med de som kan vården allra bäst - medarbetarna. De som varje dag nästan slår knut på sig själva för att kunna ta hand om patienterna på allra bästa sätt. Men frustrationen, känslan av maktlöshet och att inte räcka till har varit påtaglig. 

Låt oss ta några exempel på konkreta förslag som vi har lagt från Moderaterna och Kristdemokraterna:

Förslag om ett åtgärdsprogram med 24 punkter för att lösa vårdkrisen, både på kort och lång sikt. Koalitionen sa nej.

Förslag om att ta fram generalplan för bättre tillgänglighet till specialiserad vård då köerna bara växer och växer. Koalitionen sa nej. 

Förslag om en handlingsplan för att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin då bara 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP får vård inom 30 dagar. Koalitionen sa nej.

Förslag om införandet av vårdval för ögonpatienter. Koalitionen sa i flera års tid blankt nej, trots upprepade larm från ögonläkare om att patienter hinner bli blinda i vårdkön. För ett år sedan gjorde de styrande partierna dock en kovändning i frågan och gick med på vårt förslag om vårdval. Nu i dagarna kan vi exempelvis se en ny ögonmottagning öppna i centrala Linköping som en frukt av detta. Men varför behövde ögonpatienterna vänta och bli lidande i så många år innan koalitionen tog situationen på allvar?

Listan kan göras mycket längre än så, men ryms inte i en debattartikel. Om det är så att ordförandena i regionstyrelsen respektive hälso- och sjukvårdsnämnden lyssnat dåligt när vi lagt fram våra förslag, går det givetvis bra att läsa protokollen från dessa möten, så kan vi kanske hoppas på bättre mottagande för våra förslag framöver. Östgötarna förtjänar politisk handlingskraft och ansvarstagande för de utmaningar vi står inför. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa