Orättvist mot skattekollektivet och en del kultur

Efter att ha läst Göran Bergqvists replik på den egna debattartikeln vill MUF:s distriktsordförande Olle Connman Ek förtydliga några saker.

Om ni hade visat på samma driv för att öka Symfoniorkesterns självfinansiering så hade det stora problemet nog redan varit löst, skriver Olle Connman Ek MUF:s distriktsordförande i Östergötland. Arkivbild.

Om ni hade visat på samma driv för att öka Symfoniorkesterns självfinansiering så hade det stora problemet nog redan varit löst, skriver Olle Connman Ek MUF:s distriktsordförande i Östergötland. Arkivbild.

Foto: Privat

Debatt2023-08-24 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"MUF Östergötland närmar sig avgrundens rand" NT 23/8

Ingen har kallat dig, Göran Bergqvist eller någon annan, för parasit. Det vi påpekade var din argumentation där du under ett flertal gånger skrek efter mer pengar till all subjektiv kultur du kunde komma på. Den typen av argumentation valde vi då att sammanfatta med verbet ”parasitera”. 

Det är anmärkningsvärt att du inte kan finna ett enda argument om det vi skriver och istället börjar ropa nazistretorik för när man börjar jämföra personer som vill ha mindre politiskt inflytande över kulturen med personer som Hitler, är det nog dags att plocka upp en historiebok. 

Ett argument som tål att upprepas är ändå att den subjektiva kulturen som kommunen idag väljer att finansiera är ett exempel på prioriteringar av annat än kärnverksamhet som inte bara är direkt orättvis mot skattekollektivet utan också även mot den kultur som idag inte får någon finansiering. Kultur är en fråga om subjektiva preferenser och det ska inte den offentliga verksamheten varken styra eller subventionera.

Göran Bergkvist verkar onekligen som en välutbildad person med ett fint CV. Jag kan då passa på att berätta om min bakgrund och varifrån jag kommer. Jag bodde varannan vecka hos min mamma som studerade. Samtidigt som hon studerade så hade hon extrajobb för att försöka försörja henne själv men också hennes fyra barn. Dessa kulturinstitutioner kom inte henne till gagn och jag vet många människor i Norrköping som lever under liknande förhållanden. Jag vet vad en skattesänkning hade gjort för dessa människor, jag vet vad några hundralappar extra i månaden för deras surt förvärvade pengar hade gjort för dessa familjer. 

Vi har kommit till en gräns där symfoniorkestern blir till en alldeles för stor belastning för kommunens ekonomi, då måste man åtminstone öka självfinansieringen för att se till så Norrköpings kommun kan utveckla kvalitén där kommunen har sitt kärnuppdrag så som skola och omsorg. För hur ska vi annars få ekonomin att gå ihop när vi redan nu har en kommunalskatt högre än riksgenomsnittet? 

Men det ska sägas, jag välkomnar det driv som du Göran visar med många andra. Om ni hade visat på samma driv för att öka Symfoniorkesterns självfinansiering så hade det stora problemet nog redan varit löst.