Oppositionsrådet: Ingen lösning ta bort tidmätningen

Hemtjänsten är till för de som är i behov av omsorg i hemmet och att den ska utföras på ett sätt som skapar trygghet, skriver oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i sin slutreplik i debatten om tidmätningen.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tvivlar inte på att det finns mycket att åtgärda inom hemtjänsten, men att ta bort tidmätningen skulle inte göra något bättre, anser hon.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tvivlar inte på att det finns mycket att åtgärda inom hemtjänsten, men att ta bort tidmätningen skulle inte göra något bättre, anser hon.

Foto: Elin Holmer

Debatt2021-01-16 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är våra gemensamma skattemedel som till största del finansierar välfärden och därför är det viktigt att alla skattebetalare kan följa hur skattemedel används. Därför kommer jag fortsätta hävda att kommunen ska mäta tiden som personalen utför hemma hos de äldre. 

Undersköterskeupproret beskriver hur de upplever arbetssituationen inom den kommunala hemtjänsten och jag har även tagit del av liknande upplevelser från fler. Jag tvivlar inte på att det finns mycket att åtgärda för att skapa en bättre hemtjänst och därmed också en bättre arbetsmiljö. 

Men lösningen är inte att ta bort tidmätningen som säkerställer att varje äldre får den omsorg som den har rätt till. Definitivt inte genom att ersätta systemet med att verksamheten istället skulle få betalt för varje enskild insats personalen utför; till exempel för dusch, tillsyn eller social tid. 

Ett biståndsbeslut som enbart säger att den äldre har rätt till ett antal insatser eller besök utan att knyta det till någon form av tidsåtgång kommer troligtvis innebära att personalen får en stressigare arbetsmiljö. Det skapar en drivkraft att planera för att arbetspass ska innehålla ytterligare besök, än idag, eftersom det då inte skulle finns någon tidsram att respektera.

Jag menar vidare att det ska finnas en förutsägbarhet hur omsorgen ska utföras. Anhöriga ska kunna räkna med att pappa eller mamma har tillsyn en viss tid varje månad. Det skapar en trygghet och även en måttstock för att följa upp verksamheten. 

Avslutningsvis; den skattefinansierade välfärden finns för att ge stöd, omsorg och service till människor i olika skeden av livet. Jag anser att vi ska vara rädda om förtroendet att få använda gemensamma resurser till exempelvis hemtjänst. Trovärdigheten för offentlig sektor och viljan att betala skatt bygger på att vi levererar det vi lovar. När människor inte upplever att våra äldre faktiskt får det som vi bestämt att de ska få minskar viljan att bidra till det gemensamma. Jag vill även framöver se en offentligt finansierad välfärd. 

Det vore olyckligt om något parti eller fackförbund fortsätter driva på för en modell som minskar motivet att ge våra äldre den tid de har rätt till. Det kommer jag aldrig stödja – oavsett hur många gånger jag blir tillskriven. En hemtjänst där våra äldre får den utlovade omsorgen bör väl ändå ligga i allas intresse? Allt annat vore märkligt.