1986 lämnade pappersföretaget Holmen innerstaden i Norrköping för att flytta till den nybyggda anläggningen på Malmölandet. Dessförinnan hade en rad textilföretag succesivt lämnat området, sedan 1970-talet. Under lång tid var det gamla industriområdet stängt för allmänheten. Ett stort område mellan Kungsgatan och de inre delarna av staden låg tomt och öde.
Men sedan hände något. Kommunen tillsammans med några av de större finansmännen i Norrköping, bestämde sig för att rusta upp det gamla industriområdet. 1993 öppnades Holmentorget och 1994 invigdes det nybyggda konsert- och kongresshuset ”de Geerhallen”. Sedan dess har området utvecklas med både verksamheter och bostäder. Linköpings universitet öppnade ett Campus i området 1997 och har sedan dess expanderat.
Än idag pågår en spännande utveckling i Industrilandskapet som har fått stor uppmärksamhet i hela landet och är idag en av kommunens stora sevärdheter som lockar besökare från när och fjärran. Området mellan Kungsgatan och Drottninggatan är idag en attraktiv och pulserande stadsdel som erbjuder boende och besökare allt från ett stort utbud av restauranger till museum och konsertlokaler.
För en inbiten Norrköpingsbo är det en förvandling att vara stolt över. Nu pågår nästa riktigt stora omdaningsprojekt i Norrköping och det är Inre Hamnen. Ett område som ska förvandlas från ett industri- och hamnområde till en attraktiv stadsdel, som likt industrilandskapet ska erbjuda Norrköpingsbor och besökare från andra delar av landet ett rikt utbud av boende, friluftsmöjligheter, restauranger och kultur. Norrköping blir än mer attraktiv som stad.
Men det finns fortfarande ett centralt område i Norrköping som är stängt dit Norrköpingsborna inte har tillträde. Jag pratar om Drags – det gamla fängelseområdet vid Folkparken. Det är ett område som är historiskt intressant men som också skulle kunna bli ett attraktivt boende och besöksmål, med sitt läge mellan Folkparken och Strömmen. Fastigheten förvärvades för ett antal år sedan av Riksbyggen i syfte att utveckla området till ett bostadsområde.
Kommunen har tagit fram en detaljplan men Länsstyrelsen säger nej till exploatering av bostäder. Detta gör man för att det finns gamla gravar på området. Så nu händer ingenting. Riksbyggen hyr, från och till, delar av lokalerna till olika kulturevenemang. Men området förblir stängt med sina höga murar. Jag hoppas att inblandade parter snabbt kan komma överens om hur man ska hantera situationen och se till att denna del av staden också kan utvecklas till ett område till nytta och nöje för boende och besökare och bidra till ett attraktivt Norrköping.