Kommunen har budgeterat ett bidrag för nästa år på 26 miljoner. Nu finns det planer på att kommunfullmäktige om några veckor ska godkänna ett upplägg med försäljning av det kommunala flygplatsbolaget. Det finns flera tveksamheter med detta upplägg.
Avtalet med ett privat bolag ska börja gälla när pandemiläget har lugnat sig och flygandet har återgått till hur det tidigare har varit. Enligt många bedömare kommer det ta flera år tills flygandet eventuellt återgår till tidigare nivåer. Tills dess ska alltså kommunen fortsätta att ge driftbidrag på närmare 30 miljoner kronor per år.
När väl avtalet träder i kraft ska kommunen betala sammanlagt 60 miljoner kronor i driftsbidrag under en treårsperiod. En förutsättning är att minst 100 000 passagerare ska trafikera flygplatsen per år. Det är en rätt hög siffra med tanke på att flygresandet gick ner redan innan pandemin, på grund av ett ökat miljömedvetande. År 2019 var passagerarantalet från Norrköpings flygplats 103 000.
Kravet på minst 100 000 passagerare per år innebär att det dröjer innan det nya bolaget vågar starta övertagandet. Att pressa upp flygandet med ett kommunalt krav kan inte heller stämma överens med landets åtagande i Parisavtalet att vi ska minska koldioxidutsläppen 6 procent per år.
Främsta motivet till att kommunen subventionerar flygplatsen är att politikerna vill ha reguljärtrafik från Norrköping. Men det har ju visat sig vara mycket svårt att få självbärande flyglinjer från Norrköping.
Det lär inte gå bättre i framtiden. Den stora andelen trafik från Norrköpings flygplats kommer troligtvis bli charter. Att lägga stora pengar på subvention av chartertrafik kan inte vara en kommunal angelägenhet. Och det är inte rättvist mot andra som använder egna pengar till sina tågresor till exempel.
Det nya bolag som ska driva flygplatsen ska främja ”gröna flygplatser”, enligt ett av kraven som kommunen tänker ställa. ”Gröna flygplatser” innebär att man till exempel sätter upp några solceller på flygterminalens tak, sparar energi i byggnaderna, utökar källsorteringen och kanske serverar ekologiskt kaffe. Det är mest kosmetika. Flyget handlar om en kraftig fossil verksamhet.
Det nya flygplatsbolaget ska främja utvecklingen mot grönt/hållbart flyg enligt ytterligare ett krav från kommunen. Det här är bara drömmar som flygindustrin har. Det är mycket tveksamt om flyget någonsin blir ”hållbart”. Det dröjer många år innan det finns teknik färdig som kan transportera de mängder av människor som dagens fossila plan gör. Om det någonsin kommer hållbara lösningar för massflygning.
Argument framförs i debatten att Norrköping behöver ha ambulansflyget kvar. Det är en missuppfattning. Ambulansflyget är planerade transporter, som lämpligare landar i Linköping där US finns. Flyg vid olyckor sköts av helikoptrar.
Även brandflyg framförs som argument. Men detta argument håller inte heller. Flygplatserna i Linköping och Nyköping kan klara behovet av brandflyg i vår region.
Om flygplatsen läggs ner öppnar sig nya möjligheter. Staden kan byggas på ett annat sätt och vi slipper flygplan som flyger lågt över Norrköping.
Nej, satsa på att transporterna från och till Norrköping går med tåg. Satsa på den riktigt hållbara framtiden!