Nytt integrerat mottagande ska möta våldsutsatta

Våld i nära relationer och sexuellt våld är ett av våra största samhällsproblem. Nu intensifierar vi arbetet mot våld i nära relationer och sexuellt våld, genom att Region Östergötland under 2022 ska utveckla ett integrerat mottagande med bättre stöd till de som drabbas.

 I vårt förslag på budget för 2022 ger vi nu i uppdrag att regionen ska utveckla ett integrerat mottagande med stöd till de som är drabbade av våld i nära relationer eller av sexuellt våld, skriver representanter för Koalitionen i Region Östergötland.

I vårt förslag på budget för 2022 ger vi nu i uppdrag att regionen ska utveckla ett integrerat mottagande med stöd till de som är drabbade av våld i nära relationer eller av sexuellt våld, skriver representanter för Koalitionen i Region Östergötland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-06-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2020 miste 13 kvinnor livet av våld i nära relationer. Förövaren var deras nuvarande eller före detta man. Barn som vuxna, liksom män som kvinnor, kan utsättas för såväl fysiskt som psykiskt våld. Den vanligaste formen av våld mot kvinnor utövas i hemmet av en närstående eller bekant man. Effekterna ger bestående fysiska och psykiska men och får också ekonomiska konsekvenser. Utöver det lidande som våldet orsakar, innebär det också stora kostnader för vårt gemensamma. Beräkningar uppskattar att samhällets kostnader för mäns våld mot kvinnor i Sverige uppgår till 13 miljarder årligen.

Coronapandemin har medfört att situationen för våldsutsatta, framförallt kvinnor, har förvärrats när råd och restriktioner uppmanar många att vistas i hemmet. Samtidigt är detta ett strukturellt samhällsproblem som har funnit länge och innan pandemins utbrott. Strukturella problem kräver strukturella lösningar, och politiskt sker många reformer. Samtyckeslagstiftningen är en viktig del. I regeringens och samarbetspartiernas budget förstärks länsstyrelsernas regionala arbete mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Även en förstärkning sker till kommunerna för insatser som syftar till att förövaren ska ändra sitt våldsamma beteende. 

Mer arbete måste dock ske för att göra tillgängligheten för vård och stöd bättre. För att vidareutveckla arbetet med att stötta de som drabbas i Östergötland krävs en väl fungerande samverkan både inom regionens verksamheter och med kommuner och ideella organisationer, så att vård och åtgärder kan koordineras ännu bättre. I vårt förslag på budget för 2022 ger vi nu i uppdrag att regionen ska utveckla ett integrerat mottagande med stöd till de som är drabbade av våld i nära relationer eller av sexuellt våld. Samverkan ska ske både mellan myndigheter och med civilsamhället, så att ingen faller mellan stolarna. I mottagandet ska både fysisk och psykisk vård finnas tillgänglig, för att möta upp den drabbade på bästa möjliga sätt.

För att ge snabbt stöd och hjälp till de som är utsatta här och nu är satsningen på ett integrerat mottagande mycket viktig. Att bryta dessa strukturer där destruktiva män utsätter kvinnor för våld och sexuella övergrepp kräver ett långsiktigt förebyggande arbete. Insatserna är lika viktiga för att bygga samhället bättre, men framförallt för att rädda liv.