Vi ser ökade klyftor, vi hör om unga personer som blir rekryterade in i kriminalitet och vi ser ökad mental ohälsa samt långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är ofta som man undrar hur allt ska gå om vi inte ens klarar av att ta hand om, och ge våra unga bra förutsättningar i livet.
I de lägena är det viktigt att zooma ut och se vad som redan finns i dagens samhälle. För vi behöver inte alltid tro att något helt nytt behövs. En ny app eller innovation som ska lösa alla våra problem. Ibland gäller det bara att våga tänka nytt, stärka det vi redan har och samarbeta bättre.
Just nu pågår sommarläger för 500 barn och ungdomar på lägergården Brevik på Vikbolandet, en stiftelse utan vinstintresse. Lägren drivs av 100 ideella ledare, i princip alla under 25 år, och har funnits på samma ställe sedan 1956. Det är nära 70 år av verksamhet. Vi har personligen pratat med lägerdeltagare och ledare, från olika generationer, och det är slående vad som dyker upp. De pratar om hur Brevik har påverkat dem positivt som individer, ledare och hur vänskapsband har skapats. Vad som också är slående är att många historier är likadana. Individuellt unika, men i princip likadana. De handlar om människor som växt, tagit ansvar för sig själva och stärkt sitt självförtroende och självkänsla. Det är vad goda sammanhang kan skapa. Och det över tid.
Från 1 juli i år har Sveriges kommuner enligt lag ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Det betyder att de behöver ta fram en lägesbild och åtgärdsplan för sin kommun. Ofta handlar åtgärdsplaner som dessa om att skapa just sammanhang, eller alternativ till vad vi inte vill att barn och ungdomar ska introduceras till.
Brevik har betytt och betyder mycket för dess lägerdeltagare och ledare. Personer som sedan blir poliser, vd:ar, lärare, räddningsarbetare och andra viktiga kuggar i vårt gemensamma samhälle. Vi vet att vi gör något viktigt och stort i vårt hörn. Det är bara det att vi tror att vårt hörn kan bli, och kanske redan borde vara, större.
Vi vill utveckla vår verksamhet och nå fler barn och ungdomar, men vi vill göra det med fler aktörer för att bygga en stabil verksamhet som kan påverka positivt på lång sikt. Den nya lagstiftningen där kommuner har ansvaret för det brottsförebyggande arbetet erbjuder en sådan chans. Låt oss till exempel fylla gården med barn och unga även under lov och helger. Tider som är utmärkta för att skapa sammanhang som stärker självförtroende och självkänsla, oavsett vad som finns i bagaget. Vi sträcker ut en hand till kommuner att samverka med oss och andra civilsamhällesorganisationer för att ge möjligheter och alternativ till destruktiva beteenden som det ofta pratas om i debatten. Låt oss istället, gemensamt, skapa positiva beteenden, för att lyckas med det brottsförebyggande arbetet.
Vi som samhälle kan bättre. Låt oss kraftsamla resurser och kroka arm. Låt oss våga tänka nytt, stärka det vi redan har och samarbeta bättre. Det är en klok samhällsinvestering för framtiden men framförallt är det nödvändigt för våra barn och ungdomar, nu och i framtiden.