Stadsarkivet behöver få en ny central plats med säkra lokaler för arkivförvaring och med bra arbetsutrymmen för personalen, och inte minst lämpliga utrymmen för besökare och forskare, som vill använda sig av arkiven.
Stadsarkivet tar emot grupper, till exempel skolklasser, för att hos dessa grundlägga förståelsen och respekten för vårt gemensamma minne, och hur det kan komma till nytta i demokratins tjänst. Ett arkiv är en utmärkt plats att öva sig i källkritik. Stadsarkivet som är ett kommunalt arkiv, har i uppdrag att bevara, värdera och gallra, och säkra den levererade informationen för framtida generationer.
I Stadsarkivet återfinns inte bara arkivet från Norrköpings kommun utan också arkiven från de kommuner som vid olika kommun-sammanslagningar förts till det gemensamma Stadsarkivet, liksom arkiven från kommunala företag. Stadsarkivet har också ett stort antal enskilda arkiv, exempelvis Familjen Swartz’ person- och företagsarkiv, Ringborgs företagsarkiv, Arbis med flera. Bland deponerade arkiv kan nämnas IFK:s och Sleipners samlingar.
Stadsarkivets innehåll har betydelse för samhällsutvecklingen och medborgarna – här förvaras vår gemensamma historia, och här finns flera nycklar till vår framtid. Genom arkivlagen och offentlighets- och sekretesslagen föreskrivs hur myndigheter ska sköta sin information, som så småningom blir till arkiv. Stadsarkivet har inte bara uppdraget att förvalta historien, utan ska också finnas till hands genom personalens sakkunskap med råd och dokumentplaner för den information som skapas varje dag, numera oftare i digital form.
I stadsarkivet efterfrågas också dokument, som har betydelse för den enskilda människan. Det kan vara ett enkelt skolbetyg eller ett komplicerat faderskapsärende eller ett särskilt fotografi. Andra frekventa förfrågningar rör släktforskning och bygglov. I ett kommunalt arkiv dokumenteras förvaltningars och nämnders arbete, både när dessa fungerar som det är tänkt och när det uppstår brister i verksamheten.
Arkiven får spegla även detta. Norrköpings stadsarkiv har sedan starten haft en framskjuten plats bland Sveriges kommunala arkiv. Den insikt om värdet av ett kommunalt minne, som grundarna hade, har satt avtryck bland arkivfolk i Sverige, och Norrköpings stadsarkiv räknades tidigt som en verksamhet som hade ett gott stöd hos den kommunala ledningen. Nu är tiden kommen för kommunens ledning att åter axla uppgiften att driva fram goda och säkra lokaler med en central placering i direkt anslutning till de kommunala verksamheter som Stadsarkivet betjänar.
Det kommunala minnet kan inte förläggas till en perifer plats, som har som främsta fördel att åstadkomma låg lokalhyra. En central placering behövs, som vi menar att Stadsarkivets viktiga uppgift kräver. Då kan kommunen nu, tillsammans med Föreningsarkivet, skapa ett nytt Arkivcentrum, vilket erbjuder kommunanställda, forskare och andra användare en god tillgänglighet, lokalt och nationellt. Det är en oundgänglig förväntan från oss kommuninnevånare, som använder och sätter mycket stort värde på Stadsarkivets tjänster. Detta är för oss alla ett tillfälle, som inte återkommer inom överskådlig tid.