Norrköping ska vara väl rustat att ta emot flyktingar

Återigen har vi ett fasansfullt krig i Europa. Under snart två veckor har vi kunnat följa Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina.

Pojken på flykt från Ukraina väntar i ett tält i Medyka, Polen. Bilden tagen söndag 6 mars.

Pojken på flykt från Ukraina väntar i ett tält i Medyka, Polen. Bilden tagen söndag 6 mars.

Foto: Markus Schreiber

Debatt2022-03-08 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett helt oförsvarligt angrepp på Ukraina och på den ukrainska befolkningen. Det är ett krig som pågår i vår närhet och som påverkar oss på olika sätt. 

Fågelvägen är det cirka 90 mil till Ukraina. En gräns som nu passeras av många människor på flykt. Det är naturligtvis svårt att veta exakt hur utvecklingen kommer att bli, men i skrivande stund säger de prognoser som finns att det handlar om miljontals flyktingar från Ukraina. 

I detta läge är det glädjande att hela EU är överens och har öppnat sina gränser för de människor som flyr kriget. Även om det innebär att fler länder delar på ansvaret för flyktingarna, så kommer vi få ta en del av ansvaret i Norrköping. 

Utöver den katastrof som det innebär för den Ukrainska befolkningen finns en stor oro för vad som kan komma ske framöver. Inte minst finns en oro och många frågor hos våra barn och unga. Vi behöver med andra ord både ha en beredskap att möta utmaningar vi ser kommer men också möta den oro som finns idag, inte minst hos våra barn. 

Bland annat genomför Norrköpings kommun kommunikativa åtgärder där vi delar ut information från myndigheter och organisationer som riktar sig till barn och som har bra information om hur man kan möta ungas oro och stress. Utbildningskontoret har en arbetsgrupp som arbetar med frågan där bland annat barn- och elevhälsan ingår. Dessutom pågår ett arbete inom de kommunala skolorna för att möta och fånga upp oro bland barnen. Ett arbete som pågår dagligen fångar upp och hjälper till att prata om situationen.

Med anledning av kriget i Ukraina har även kommunens strategiska krisledning aktiverats för att följa det förändrade omvärldsläget och analysera vilken påverkan detta kan få för Norrköpings kommun. Det vi idag ser som kan påverka kommunen mest är ett ökat flyktingmottagande. Norrköpings kommun ska vara väl rustad för att möta de behov som kan uppstå i samband med detta. Det kan vara en rad olika behov men framförallt tittar vi just nu på hur vi kan lösa boendesituationen för de som kommer till Norrköping.

Det kommer även många frågor om hur man kan hjälpa till när omvärlden är orolig och hjälpbehovet enormt. Viljan att hjälpa till är stor och det pågår flera fina initiativ både lokalt, nationellt och globalt. Det är ett viktigt engagemang som vi vill ta till vara samtidigt som vi måste säkerställa att vi kan ge alla de som kommer det stöd de behöver.


Tillsammans kan vi göra skillnad.