Norrköping ska styras politiskt - inte av tjänstemän

Kvartetten svarar mig att det ibland blir ”fel” och att de då vill lära sig mer och ”bli bättre”. Självklart kan saker gå fel inom den kommunala ekonomin men det jag påvisar handlar om långvariga systemfel som gör Norrköpings skattebetalare till förlorare, skriver Sophia Jarl i sin slutreplik till Kvartetten.

Debatt 2 december 2021 12:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Häng inte ut medarbetarna i media" NT 1/12

De senaste åren har jag kunnat lyfta fram fakta som bland annat visar att många investeringar blir dyrare än beräknat och där högt uppsatta tjänstemän återkommande sätter politiken i ett läge där vi bara kan acceptera fördyringar. Sammantaget är det mångmiljonbelopp. Kvartetten har aldrig kunnat visa att jag har haft fel i min kritik. 

 

Jag pekar på ett flertal beslut inom tjänstemannaorganisation där högt uppsatta direktörer godkänner fördyringar som går rakt emot mandat och rutiner. När höga chefer inte följer spelregler ger det dåliga förutsättningar för medarbetare på andra nivåer inom Norrköpings kommun. Vi har bara i den här senaste ordväxlingen fått ta del av, både artiklar, mail och telefonsamtal, hur underställda kommunmedarbetare upplever både en tystnadskultur och en toppstyrning. 

 

De direktörer jag har svarat i lokalmedia har själva valt att delta i en offentlig debatt. Det här är direktörer med makt och över 100 000 kronor i månadslön. Jag frågar återigen – menar Kvartetten att jag inte ska ifrågasätta vad de här tjänstemännen förmedlar i samhällsdebatten eftersom de är just tjänstemän? Det skulle ju innebära att så fort en tjänsteman uttryckt något så gäller ”håll med och håll käft”. Det är självklart ett effektivt sätt för Kvartetten att slippa ifrågasättande från både mig och invånare. 

 

Jag har alltid eftersträvat en debatt baserad på fakta. Kvartetten hamnar dock ofta i en situation där det blir jag som person som är viktigast för dem att kommentera. Under de nästan åtta år jag varit oppositionsråd har Kvartetten valt att ofta fokusera på allt ifrån hur jag låter i fullmäktige till att nu anklaga mig för att rent generellt hänga ut medarbetare. Det här upplever jag inte som något annat än dimridåer för att på så sätt slippa bemöta den faktiska sakfrågan. Det brukar vara så att personangrepp tar vid när sakliga argument tar slut. 

 

Kvartetten får ta ansvar för sitt sätt att debattera. Mitt ledarskap nu och i framtiden bygger på att Norrköping ska styras politiskt och inte av tjänstemän. Om tjänstemän inom Norrköpings kommun inte vill arbeta på uppdrag av skattebetalare och politik så står det givetvis var och en fritt att söka en annan arbetsplats.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa