Norrköping och Sverige behöver regionala flygplatser

Från 2025 börjar EU gradvis fasa ut det fossila flygbränslet, skriver Mari Torstensson i en replik.

Varje flygpassagerarkilometer tillför 8 öre mer än den kostar samhället, skriver Mari Torstensson.

Varje flygpassagerarkilometer tillför 8 öre mer än den kostar samhället, skriver Mari Torstensson.

Foto: Bengt Bergholm

Debatt2024-09-05 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en dyster bild av flyget som Naturskyddsföreningens debattörer lägger fram och som de anger som grund för att Norrköping Flygplats inte kan motiveras. Men som alltid när man beskär en bild och zoomar in kraftigt blir den oskarp och utelämnande.  För att fatta rätt beslut kring flygplatsen behöver hela bilden få plats.

Flyget står för 3,5 procent av människans klimatpåverkan, en påverkan som flygbranschen och alla som drar nytta av flyget naturligtvis har ett stort ansvar för. Samtidigt fyller flyget en viktig funktion när det gäller att uppnå FN:s samtliga sjutton globala mål för hållbar utveckling. Det bidrar till att knyta samman regioner, länder, kulturer. Det möjliggör kunskapsutbyten samt handel och behövs för att säkerställa samhällsviktiga funktioner både i Sverige och i vår omvärld.

Debattörerna menar att flyget inte bär sina samhällskostnader, att det är undantaget från koldioxidskatter, moms och flyger från offentligt subventionerade flygplatser. Detta stämmer inte. Flyget ingår sedan 2012 i EU:s utsläppshandel som gradvis kommer stramas åt de närmaste åren. Flyget omfattas av samma momsregler som till exempel tåg och buss. Dessutom omfattas flyget sedan 2021 av en reduktionsplikt vilket innebär att utsläppen från flygbränslet som tankas i Sverige ska reduceras med 3,5 procent genom iblandning av fossilfria flygbränslen. Om reduktionsplikten inte uppfylls tas en så kallad pliktavgift ut av staten. Från 2025 börjar EU gradvis fasa ut det fossila flygbränslet och senast 2050 måste minst 70 procent av flygbränslet vara fossilfritt.

Att inrikes och inomeuropeiskt flyg skulle vara subventionerat motsägs av siffror från Trafikanalys vilka i själva verket visar att varje flygpassagerarkilometer tillför 8 öre mer än den kostar samhället. Förutom flygpassagerare så är det bara elbilister som betalar mer än de kostar samhället. Utifrån detta borde staten i större utsträckning avlasta kommunerna i driften av de regionala flygplatserna.

Medan viktiga åtgärder görs för att minska klimatpåverkan från framdriften av flyget har Norrköping Flygplats gått samman med Sveriges övriga regionala flygplatser i det EU-finansierade projektet Grön Flygplats. Samarbetet syftar bl a till att minska klimatpåverkan från den infrastruktur som flyget kräver. Idag orsakar driften av projektets flygplatser knappt 700 ton koldioxid per år. Det motsvarar utsläppen från bygget av 240 meter dubbelspårig järnväg.

Ett modernt och hållbart samhälle kommer behöva alla transportslag och det är därför alla transportslag har sin omställningsresa att göra. För flygets del tar omställning alltmer fart tack vare satsningar på el- och vätgasdrift men framför allt på alternativa flygbränslen vilka inte kräver förändringar på vare sig flygplan eller flygplatser. Att med gamla sanningar som grund avveckla ett av de mest infrastruktursnåla transportslagen är inte att slå ett slag för en hållbar framtid.

Mari Torstensson

Projektledare Grön Flygplats

Svenska Regionala Flygplatser AB