Norrköping måste bli en bättre företagarstad

När Svenskt Näringsliv rankade Norrköpings kommun som företagarstad 2021 hamnade vi på 263:e plats av 290.

Debatt 10 juli 2022 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2020 hade vi klättrat två steg – från 265:e plats, men de senaste tio åren har vi hållit oss stadigt under 100, med kraftig försämring på senare år. Det är ett uselt betyg åt den nuvarande politiska ledningen i Norrköping. Som jämförelse kan vi nämna Sölvesborg – numera styrt av Sverigedemokraterna – som klättrade på ett par år från en medioker plats till nummer 14 av 290 i senaste mätningen.

 

Så här kan vi inte ha det. Företag vill framför allt ha bra kommunikationer, trygghet och ordning, hyggliga politiker och tjänstemän som förstår deras villkor, tillgång till kompetenta människor att anställa och vettig service. Varför är Norrköping – en gammal industri- och företagarstad med anor – så dålig på att erbjuda detta?

Nyligen bjöd organisationen Företagarna in oss politiker till en kväll av diskussion och mingel kring företagens villkor. Några av oss förstår vad det handlar om, andra verkade rätt okunniga. Själv har jag drivit småföretag med hygglig framgång i trettio år. Jag har fått en bra bild av det slit och den oro de flesta av oss företagare är underkastade. Visst finns det stor glädje och tillfredsställelse också, annars hade vi nog inte orkat, men tyngden är ofta påtaglig och timlönen dålig.

 

Många gånger drabbas livsmedelsföretagen allra hårdast. Lantbrukarna tas inte riktigt på allvar och deras livsviktiga åkermark ses ofta som en resurs till godo för kommunen att lägga vantarna på för att kunna erbjuda andra företag mark att bygga logistiklador på. Sedan 2010 har kommunen kapat åt sig runt 300 hektar produktiv jordbruksmark för andra ändamål än att odla livsmedel på. Det är kortsiktigt och dumt, slår ut företagarna och förstör marken för all framtid.

Samtidigt dödar den sittande kvartetten i Norrköping företagsamheten i vår innerstad genom att stänga av gator för biltrafik, ta bort parkeringsplatser och försvåra för människor att ta bilen till butiken. Och som lök på laxen sitter man och rullar tummarna medan Östgötatrafiken lägger ned viktiga busslinjer, som inte bara gör att barn får svårt att ta sig till skolan utan även ger deras föräldrar problem att ta sig till jobbet.

 

Om vi Sverigedemokrater får styra Norrköping efter valet, kommer det att bli förändring. I attityder, i åtgärder, i service och företagaranda. Dessutom bör de som hanterar företagsfrågor få göra ”prao” ute på företagen. Och vi skall lära av våra partivänner i Sölvesborg hur man gör en kommun företagarvänlig och klättrar mot toppen – inte siktar in sig på jumboplatsen.

Det är ett vallöfte!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa