Norrköping är och ska förbli en kulturstad

Agnes Matsdotter och Lasse Winnerbäck bjöd på mäktigt finalnummer i Skyltfönstret på Skolgatan under Kulturnatten.
Agnes Matsdotter och Lasse Winnerbäck bjöd på mäktigt finalnummer i Skyltfönstret på Skolgatan under Kulturnatten.

Jag har med stor oro följt kulturdebatten i Norrköping.

Debatt 1 oktober 2023 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns alltid en allvarlig risk att väl fungerande verksamheter som har byggts upp under lång tid med stort engagemang av många människor snabbt raseras.

Jag har som politiker varit mycket stolt över Norrköping och kulturen är en omistlig del i det som gör Norrköping till en levande och vacker stad. Det är vissa saker som ger Norrköping karaktär och till en stad som jag förälskat mig i. Det är industrilandskapet med Louis De Geer. Det är fotbollen med Sleipner och IFK, Dolphins och Vita Hästen. Det är spårvagnarna, Konstmuseet och alla vackra byggnader.

Vi ska vara stolta över att ha en symfoniorkester av internationell hög klass. Ja, de spelar verkligen i elitserien. Vi har i Scenkonstbolaget även Östgötateatern som ger oss teater med både bredd och spets. Just nu kan du se Broadwaymusikalen ”Waitress”, som har haft Sverigepremiär i Norrköping.

Ska vi behöva åka till Stockholm för att få ta del av scenkonst av högsta klass? Om symfoniorkestern halveras så skulle det vara som om IFK Norrköping fick spela med ett 7-mannalag på Platinum Car arena. I debatten kommer det inte riktigt fram att Scenkonstbolaget i sitt uppdrag lägger stora pengar på teater och musik för våra barn. 

Många är de förskolebarn som fått besöka SON och många är de skolungdomar som tagit del av Ung Scen östs utbud. Lägg därtill SON:s konserter tillsammans med musikgymnasiet och samarbete med musikklasserna vilket gör att man når ut till cirka 44 000 barn och unga ett vanligt år.

Scenkonstbolaget har sagt att de är villiga att ta sin del av de allmänna besparingarna och de arbetar hårt för att öka publiktillströmningen. Att dramatiskt höja biljettpriserna är inte en framkomlig väg att gå. Ibland ställs Scenkonstbolaget mot annan kultur, men det är fel eftersom det är en viktig del av det kulturella ekosystemet i Norrköping. Bolaget betyder mycket för den övriga kulturen och har mellan 70 och 100 samarbetspartners varje år. Bolaget har utöver sin fast anställda personal cirka 500 frilansare och visstidsanställda per år. 

En tidigare kulturminister, Lena Adelsohn-Liljeroth, sa för några år sedan att en kommun utan bra kultur och fritid är en fattig kommun. Hon lade till att där kommer ingen att vilja bo. Jag lade det på minnet. Kulturnatten i Norrköping visade verkligen både kraften i kulturen och vilket kulturintresse det finns hos oss som bor i Norrköping med omnejd. Kulturnatten är ett fantastiskt evenemang och är en manifestation för kulturen i Norrköping. 

Och låt oss se till att Norrköping även i fortsättningen är en kulturstad värd namnet!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa