Nödvändigt bygga ut vindkraften i Valdemarsvik

Ansökan avser en gruppstation om maximalt 14 vindkraftverk cirka tre kilometer norr om Valdemarsviks tätort.

En förutsättning för klimatomställningen är en kraftfull utbyggnad av fossilfri elproduktion, skriver Jenny Elander Ek.

En förutsättning för klimatomställningen är en kraftfull utbyggnad av fossilfri elproduktion, skriver Jenny Elander Ek.

Foto: Johan Nilsson / TT

Debatt2024-09-24 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges klimatomställning, konkurrenskraft och välfärd bygger på säker tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser. Sverige ska nå nettonoll utsläpp till 2045 och en förutsättning för klimatomställningen är en kraftfull utbyggnad av fossilfri elproduktion. Vindkraft är en bärande del i en sådan utbyggnad.

Som stöd i planeringen för lokalisering av större vindkraftverksanläggningar har Energimyndigheten utsett områden av riksintresse för vindkraft. I utpekandet har kriterier som tillräcklig vindkapacitet i kombination med frånvaro av skyddade områden och tillräckligt avstånd till befintlig bebyggelse tagits i beaktning. I Valdemarsvik finns det ett sådant utpekat område. Det är det område som nu är aktuellt för en byggnation av vindkraft enligt den ansökan om tillstånd som lämnats in till Länsstyrelsen. Ansökan avser en gruppstation om maximalt 14 vindkraftverk cirka tre kilometer norr om Valdemarsviks tätort. 

Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Översiktsplanens roll är att i grova drag redovisa kommunens syn på mark- och vattenanvändningen, hur den byggda miljön ska utvecklas, samt vilka allmänna intressen som ska beaktas.

I den rådande översiktsplanen för Valdemarsvik anges riktlinjer för vindkraftsetablering utifrån den omfattning och placering av det riksintresseområde som energimyndigheten har pekat ut för vindkraft i kommunen. Översiktsplanen antogs den 26 mars 2018 av kommunfullmäktige. I inledningen av nuvarande mandatperiod sågs planen över av en grupp med representanter från alla partier i kommunfullmäktige. Inget parti hade då något yrkande på förändring avseende placering av möjlig vindkraft.  

Vindkraft är en förnybar energikälla och en utbyggnad bidrar till att utbudet av energi ökar. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn i frågor om lokalisering och påverkan på människors hälsa och miljö. Vindkraft påverkar människor som bor eller besöker den plats där de är placerade. De hörs och de påverkar landskapsbilden. De kan också påverka känsliga arter och naturmiljöer negativt. Det är därmed av vikt att vid en tillståndsbedömning ta hänsyn till dessa faktorer, vilket främst görs av berörda expertmyndigheter utifrån de riktlinjer som finns framtagna. 

Vi anser att Valdemarsvik inte kan peka på att andra delar av landet ska ansvara för elproduktion utan att det är ett gemensamt ansvar för alla kommuner att tillförsäkra tillgång till energi för att tillfredsställa samhällets behov av el. 

Mot bakgrund av behovet av fossilfri energi, vår utgångspunkt om ett gemensamt ansvar för sådan produktion, våra tidigare beslut att peka ut det aktuella området som lämpligt för energiproduktion samt under förutsättning att ingen expertmyndighet avråder vindkraftsproduktion på den plats samt i den omfattning som anges i ansökan, kommer Centerpartiet att tillstyrka den ingivna ansökan om vindkraft i Valdemarsvik. 

Jenny Elander Ek

Centerpartiet i Valdemarsvik