“Nice to have” skalas ner till “need to have”?

Vi som arbetar fackligt i Norrköpings kommun ser att flera lokala förmåner och avtal sagts upp eller stramats åt.

Norrköping var attraktivt att söka sig till. Varför backar vi nu tillbaka? undrar Rebecca Wallander med flera. (Personen på bilden har inget samband med artikeln.)

Norrköping var attraktivt att söka sig till. Varför backar vi nu tillbaka? undrar Rebecca Wallander med flera. (Personen på bilden har inget samband med artikeln.)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-10-03 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköpings kommun har återkommande proklamerat att kommunen nu bara ska göra vad de måste enligt lagar och regler, för både kommuninvånare och medarbetare. Servicen till utsatta kommuninvånare skalas ner och så gör även attraktiviteten för medarbetarna i kommunen. Som en f.d. tillförordnad direktör uttryckte det så käckt: ”Kommunen ska sluta ge Nice to have och bara ha Need to have”.

Vi som arbetar fackligt i Norrköpings kommun ser att flera lokala förmåner och avtal sagts upp eller stramats åt, för att enbart uppfylla grundkraven i våra nationella kollektivavtal. Förmånerna har varit en del i att göra Norrköping till en attraktiv arbetsgivare och har bidragit till att lojala medarbetare stannat kvar, trots att löneläget i kommunen lämnat mycket att önska.

Norrköping var på rätt väg, minskad personalomsättning presenterades som resultat av det arbete som gjorts och kompetensnivån i rekryteringar ökade. Norrköping var attraktivt att söka sig till. Varför backar vi nu tillbaka?

Nu säger kommunen upp det förmånliga lokala Kontorsarbetstidsavtalet. Avtalet omfattar 1100 medarbetare som arbetar i kontorsmiljö och innebär bland annat ledighet på klämdagar samt att sluta tidigare dag före röd dag. Arbetsgivaren menar att de river upp avtalet på grund av brist på likvärdighet och tillgänglighet, vilket är märkligt. Likvärdigt betyder inte lika. Verksamheter i en kommun har alla olika förutsättningar, olika yrkesgrupper och olika behov av tillgänglighet. Alla verksamheter kan inte erbjuda distansarbete. Alla medarbetare kan inte erbjudas flex- eller förtroendetid. 

Information har gått ut till medarbetarna via Intranätet med den felaktiga click bait-rubriken: ”Kontorsarbetstidsavtalet förhandlas om”. Kommunen vill ge sken av en omförhandling av avtalet och inte att arbetsgivaren ensidigt säger upp det. Vi har inte fått omförhandla kontorsarbetstidsavtalet. Vi är starkt emot att avtalet rivs upp, men då ett lokalt avtal fritt kan sägas upp har vi tyvärr inget att förhandla förrän ett nytt arbetstidsavtal ska tecknas. Reaktionerna från våra medlemmar har varit massiva och kommunens anställda är förståeligt nog upprörda. 

Kommunen uppger som positivt att de istället vill förhandla fram ett nytt flextidsavtal, beroende på vad verksamheten tillåter. Många som idag omfattas av kontorsarbetstidsavtalet har redan ett flextidsavtal och får därför nu bara en försämring.

Kommunens hemsida gör reklam under fliken ”Jobba hos oss” med Kontorsarbetstid och Heltid som norm som förmåner att skryta lite extra om. Avtalet Heltid som norm, vilket tecknades av Kommunal för att minska deltidsanställningar och bidragande orsaker till kvinnofällan, revs upp i våras trots protester från alla fackliga. Nu tas då även paradrätten Kontorsarbetstid bort.

Dessa är inte de enda försämringarna för oss som jobbar i kommunen. Den fyraåriga extra lönesatsningen vi blev lovade för vissa yrkesgrupper är borttagen, vilket gick helt under radarn i budgeten. Utredning pågår om att ta bort förmånsbeskattat parkeringstillstånd för 900 medarbetare som behöver använda bil för att ta sig till och från arbetet.

Arbetsgivaren bjuder regelbundet in oss fackliga för att diskutera hur Norrköping kan vara en attraktiv arbetsgivare. Vi undrar hur mycket Norrköpings kommun tror att lojala kompetenta medarbetare står ut med innan de drar till en arbetsgivare med bättre villkor? Hur stramt kan det bli innan ”Need to have” blir ”Sorry, we don´t have”?

Rebecca Wallander, ordförande Akademikerförbundet SSR Norrköping

Burim Haradinaj, ordförande Vision Norrköping

Mats Alenljung, Sveriges Arkitekter Norrköping

Elin Åberg, Sveriges Ingenjörer Norrköping