Politikerna ägnar sin tid åt att försvara bluffskolor

Jag jobbar som lärare på medieinriktningen vid det estetiska programmet på De Geergymnasiet.

Vi har en politisk majoritet i staden som vägrar tillföra nödvändiga medel för att garantera utbildningskvalitén för våra ungdomar, skriver Oskar Lindvall. Arkivbild.

Vi har en politisk majoritet i staden som vägrar tillföra nödvändiga medel för att garantera utbildningskvalitén för våra ungdomar, skriver Oskar Lindvall. Arkivbild.

Foto: Eva Jensen

Debatt2023-06-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen blev det klart att vi inför hösten blir av med vår medietekniker som en följd av den besparingsbulldozer som just nu kör över den kommunala skolan i Norrköping. Konkret innebär det att vi på två år tappat en hundraprocentig tjänst med ansvar för runt femtio stationära datorer, lika många kameror av olika slag plus en massa övrig teknisk utrustning såsom mediaserver, mikrofoner, skrivare med mera. 

För oss lärare som möter elever hela veckorna och ständigt lånar ut utrustning är det helt nödvändigt att kunna serva tekniken på plats. Oundvikligen kommer detta att leda till ökad stress för övrig servicepersonal och lärare, såväl som ökade externa kostnader, då trasig utrustning istället kommer behöva skickas över hela landet för reparationer. 

Det här kan tyckas som en petitess i sammanhanget. Jag har lärarkollegor som får ökad undervisningstid och maxade klasser, de har nog ännu större klumpar i magen inför höstterminen. Och kanske ska vi inte alls klaga. Vi jobbar på en av stadens mest populära gymnasieskolor, en otroligt inspirerande arbetsplats både för elever och lärare. Vi har ett stort söktryck och supernöjda elever. Våra besparingskrav är relativt sett små och våra chefer jobbar och sliter för att ta hand om personalen. De Geer är absolut inte nedläggningshotade, tvärtom!

Ändå har vi något gemensamt, vi som jobbar i skolan. Vi jobbar under ständig press och osäkerhet inför orimliga besparingskrav. Vi har en politisk majoritet i staden som vägrar tillföra nödvändiga medel för att garantera utbildningskvalitén för våra ungdomar. Och vet ni vad? Vi borde inte ens behöva ha den här diskussionen. Skolan i Norrköping har varit eftersatt under överskådlig tid. Ni borde fullkomligt ösa pengar över oss. Istället ägnar ni er tid åt att hårdnackat försvara de bluff- och bågskolor som satt oss i den här skiten från början, med sina falska löften och glädjebetyg för att locka “kunder” på en skapad skolmarknad med ett överskott av platser i förhållande till antal elever.

Så jag vänder mig inte till kommuntopparna här, den väggen har jag ingen lust att dunka huvudet i mer än nödvändigt. Men däremot vill jag vädja till er som sitter i den politiska majoriteten i utbildningsnämnden. Finns det någon moderat som kan förstå principen att investera i skolan för att attrahera barnfamiljer till kommunen och därmed öka skatteintäkterna? Det är ganska basic företagsekonomi. Finns det någon liberal som fortfarande minns när ni var det självklara valet för lärare? Jag tror att ni ännu kallar er för ett skolparti. Finns det någon kristdemokrat med barn i skolåldern, eller någon sverigedemokrat som vill kunna se sina väljare i ögonen 2026? 

Det finns en annan väg att gå; emot era partier. Dra tillbaka alla besparingskrav på skolan och investera istället långsiktigt i att skapa landets bästa skolor, med den nöjdaste personalen. Höj skatten om det behövs för att få ihop kalkylerna. Inga men, bara gör det. Jag betalar med glädje och jag lovar att jag inte är ensam. Vill ni ha fler argument för att våga ta striden internt? Hör av er!