Något helt annat än polisens omorganisation

Förstatliga sjukvården för patientens bästa, ökad effektivitet och likvärdighet över landet.

Vi kristdemokrater – och allt fler med oss – vill förstatliga styrningen av sjukvården för att skapa en mer rättvis, effektiv och trygg vård i hela landet, skriver Claes Nilsson med flera i en replik.

Vi kristdemokrater – och allt fler med oss – vill förstatliga styrningen av sjukvården för att skapa en mer rättvis, effektiv och trygg vård i hela landet, skriver Claes Nilsson med flera i en replik.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2025-03-12 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk sjukvård har stora problem. Väntetiderna är långa, vården är ojämlik och administrationen sväller på bekostnad av patienterna. Vi kristdemokrater – och allt fler med oss – vill förstatliga styrningen av sjukvården för att skapa en mer rättvis, effektiv och trygg vård i hela landet.

Stefan Olsson försöker i sin krönika i NT 17/2 att argumentera mot detta, men vi delar inte hans slutsatser.

Vårt förslag innebär att det fortsättningsvis kommer att krävas regional/lokal ledning och styrning men i mindre omfattning än idag.

Olsson hänvisar bland annat till den stora omorganisationen av polisen 2015 där 21 stycken regionala polismyndigheter samt Rikspolisstyrelsen ombildades till en enda myndighet. Vi delar Olssons uppfattning att denna omorganisation var illa genomförd och fick delvis oönskade effekter. 

Vad Olsson inte nämner i sin artikel är att polisens omorganisation inte alls bara handlade om att slå ihop de nämnda 22 myndigheterna till en enda myndighet. Tvärtom, genomfördes tyvärr samtidigt stora omorganisationer också på lägre nivåer i organisationerna. Merparten av alla chefer fick tex söka nya jobb osv. Detta var som ett skolexempel på hur man inte ska göra en omorganisation och bör därför inte användas som argument i sjukvårdsfrågan!

Vi vill i stället genomföra successiva förändringar och med stor respekt för vårdpersonalen och patienterna. De regionala och lokala ledningsfunktionerna kommer att finnas kvar, men administrationen ska minska så att vårdpersonalen får mer tid för patienter i stället för pappersarbete. När vården fungerar bättre och väntetiderna kortas skapas en trygghet hos patienterna och dess anhöriga. Ingen ska behöva känna att deras eller en anhörigs hälsa riskeras på grund av långa köer eller bristande resurser i en viss region.

Idag har varje region sina egna system och arbetssätt, vilket skapar ineffektivitet och gör det svårt att samordna resurser. Med en statlig styrning blir det lättare att införa de bästa arbetssätten i hela landet och säkerställa att patienter får vård utifrån behov, inte bostadsort. Det blir också enklare att samordna IT-system så att patientdata kan hanteras smidigt oavsett var vården ges. Dessutom kan ledig kapacitet utnyttjas bättre – om det finns en ledig operationstid i Västerbotten ska en patient i Värmland kunna få vård där istället för att stå kvar i en lång kö.

Det handlar också om Sveriges beredskap. Med en nationell organisation kan vi planera vårdplatser och resurser mer effektivt och säkerställa att hela landet står bättre rustat inför framtida kriser.

Kort sagt, med vårt förslag blir användningen av skattemedel effektivare och vi kan erbjuda mer vård per krona. Slutligen och inte minst kommer detta att öka likvärdigheten av den vård som Sveriges invånare och patienter får oavsett var i landet man bor.

Det är dags att sätta patienterna först. Med en sammanhållen, statligt styrd sjukvård skapar vi en mer rättvis, effektiv och trygg vård – för hela Sverige.

Clases Nilsson, överste (PA), ordförande KD Norrköping, Tomas Tekmen, gruppledare KD Norrköping, Kent Fernström (KD), fd polischef i Östergötland, ersättare i Vård- & omsorgsnämnden, Bo Wass, civilingenjör, företagare, styrelseledamot KD Norrköping