Myndigheters flathet får inte kosta liv

Ett kunskapstest är ingen bestraffning för den som har rent mjöl i påsen, skriver debattören Sten Lennquist i en kommentar till Svt-reportagen om falska sjuksköterskor.

Att sjuksköterskor med falska examensbevis har fått arbeta i Sverige har inneburit risk för patienters liv och hälsa, menar debattören.(Bilden är tagen i annat sammanhang.)

Att sjuksköterskor med falska examensbevis har fått arbeta i Sverige har inneburit risk för patienters liv och hälsa, menar debattören.(Bilden är tagen i annat sammanhang.)

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Debatt2020-01-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svt:s "Uppdrag granskning" har i två mycket professionella reportage på ett övertygande sätt visat att flera sjuksköterskor med falska examensbevis från Rumänien automatiskt beviljats svensk legitimation av Socialstyrelsen och därefter med samma automatik fått anställning i Sverige. De har här arbetat utan att uppfylla gällande vare sig teoretiska eller praktiska kunskapskrav, innebärande uppenbar risk för våra patienters liv och hälsa. 

Bakgrunden är att privata rumänska sjuksköterskeskolor mot betalning utfärdat examensbevis utan krav på närvaro under utbildningen, vilket man också officiellt erkänt redan för drygt ett år sedan men inte lyckats åtgärda. 

Vid intervju av ansvarig för utfärdande av svenska legitimationer vid Socialstyrelsen, svarar man att ”det är ingenting man kan göra något åt eftersom det finns en överenskommelse inom EU att man ska kunna lita på examensbevis utfärdade i andra EU- länder”. 

Vid intervju av ansvarig inom SKR, som representerar dem som anställer sjuksköterskor, svarar man att ”man kan ju inte kompetenstesta alla sjuksköterskor som anställs”. Ingen av dessa tjänstemän antyder att man tänker göra något åt det hela och rumänska sjuksköterskor utan utbildning och utan uppfyllande av några kunskapskrav fortsätter därmed att arbeta i Sverige. 

Även om man inom EU kommit överens om att lita på examensbevis, föreligger ju nu klara bevis för att man inom ett EU-land utfärdat falska sådana, vilket man till och med erkänt. Ett svenskt automatiskt godkännande av sådana bevis innebär ett medvetet riskerande av svenska patienters liv och hälsa, vilket är helt oacceptabelt. 

Ett omgående införande av teoretiskt och praktiskt kunskapstest som ett krav för sjuksköterskor från det aktuella landet att få svensk legitimation borde vara en fullständig självklarhet. Men så sker uppenbarligen inte, i stället gör man ingenting och hänvisar till att ”man inte kan kollektivbestraffa en hel grupp bara för att det finns bedragare”. Vi måste alla i vårt dagliga liv underkasta oss säkerhetsåtgärder för att det finns bedragare, och ett kunskapstest är ingen bestraffning för den som har rent mjöl i påsen. 

Eftersom det bevisligen finns sjuksköterskor med falska examensbevis som redan fått svensk legitimation, måste självklart samma kunskapstest användas vid anställning av sjuksköterskor från det aktuella landet i svenska kommuner, landsting och regioner. 

Dessutom bör svenska myndigheter utreda om det finns fler länder med känd korruption där samma förhållande kan råda. Vi behöver utländsk arbetskraft inom vården, men vi måste kunna identifiera risker med det och eliminera de riskerna, annars kan det ge näring åt en generell misstänksamhet mot all utländsk vårdpersonal vilket vore olyckligt.

Tolerans är en bra grundprincip, men svenska myndigheter uppvisar ibland en flathet mot brottslighet av olika slag där hänsyn till dem som begår brott prioriteras före hänsyn till dem som drabbas. Om det medför ett riskerande av liv och hälsa genom att människor utan utbildning tillåts hantera sjuka och skadade människor, har det gått för långt och vi måste ställa krav på våra politiker att agera.

Sten Lennquist