Norrköping måste prioritera sina offentliga medel

För första gången under modern tid har vi i MUF Östergötland presenterat vår helt egna skuggbudget inför året 2024.

Att finansiera sina egna intressen med andras surt förvärvade pengar är något vi vänder oss starkt emot, skriver tre representanter från MUF.

Att finansiera sina egna intressen med andras surt förvärvade pengar är något vi vänder oss starkt emot, skriver tre representanter från MUF.

Foto: Privat

Debatt2023-06-19 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En historisk budget som, på riktigt kombinerar konkreta förbättringar av verksamheten i Norrköpings kommun med direkta förbättringar för varje enskild individ.

Det är som många vett ett svårt ekonomiskt läge, många kommuner går i underskott. Men behöver det vara så?

Det ska alltid löna sig att arbeta i Norrköping därför väljer vi att prioritera en skattesänkning med 1 krona för varje 100 kronor man tjänar. Det skulle bli den första skattesänkningen som någonsin gjorts i Norrköping och det är inte en dag för tidigt att prioritera det. Inte minst i tuffa ekonomiska tider blir det tydligt att fler behöver mer i plånboken samtidigt som offentliga medel verkligen måste prioriteras klokt. 

Om kommunen enbart skulle fokusera på kärnverksamhet så skulle man också kunna göra en skattesänkning som ger medianhushållet i Norrköping 6000 kronor mer i plånboken varje år. Pengar som nog de flesta hushåll ser skulle göra betydande skillnad för att få ihop vardagsekonomin. Därför väljer vi att lägga en besparing på Kultur- och fritidsnämnden med 204 miljoner, vilket motsvarar 50% av budgeten i dagsläget.

Den subjektiva kulturen som kommunen idag väljer att finansiera är ett exempel på prioriteringar av annat än kärnverksamhet som inte bara är direkt orättvis mot skattekollektivet utan också även mot den kultur som idag inte får någon finansiering. Kultur är en fråga om subjektiva preferenser och det ska inte den offentliga verksamheten varken styra eller subventionera.

Kärnuppgifter för Kultur- & fritidsnämnden som vi vill prioritera är föreningsbidrag, bibliotek och fritidsgårdar och inte symfoniorkestrar, museum som knappt besöks eller kommunala biografer som direkt konkurrerar mot det privata näringslivet. För att finansiera sina egna intressen med andras surt förvärvade pengar är något vi vänder oss starkt emot. Det är dags att kulturen blir fri på riktig!

Men utöver förändringen i kommunala nämnders budget för ett minskat skatteslöseri så ser vi också ett behov av att banta ner den kommunala kostymen gällande fastighetsinnehav. Kommunen ska inte vara en gigantisk aktör som ägnar sig åt fel saker såsom att driva kongress-catering verksamhet eller symfoniorkestrar för den delen. Vi föreslår därför att Louis De Geer konsert och kongress säljs! Fastigheten är värderad till 360 miljoner som lägsta värdering, vilket i sig täcker det kommunala underskottet för 2024.

Vi föreslår även att det kommunala fastighetsbolaget Hyresbostäder säljer ut 12% av sitt fastighetsbestånd under en fyra års period, eftersom de i dagsläget äger fastigheter till ett värde av 6,7 miljarder. Det är inte rimligt att låta ett kommunalt bolag ha den typen av monopolliknande innehav. Det hela skulle motsvara intäkter till ett värde på 800 miljoner fördelat till under fyra år.

Utöver dessa ekonomiska förändringar som vi presenterat ovan ger vi även ett par riktade uppdrag i vårt budgetförslag. Bland annat att tillsätta en utredning för implementering av SMR i Norrköping. Energiförsörjningen har blivit en het fråga i Norrköping och för att minska effektbristen samt förbättra Norrköpingsindustrier så finns det bara ett svar på den frågan och det stavas SMR. Ett annat skarpt uppdrag vi ger syftar till att göra Norrköping till en ännu roligare stad med en pulserande innerstad, så därför förlänger vi öppettiderna för restauranger, uteserveringar och nattklubbar med 1 timma extra!