Miljöpolitik är vetenskap - inte vänster eller höger

Att lyssna på vad vetenskapen säger är inte att vara politisk vänster. 

Ett hus på landet är utmärkt för en elbil med laddning på tomten och elproduktion på taket. En möjlighet som människor i hyreshus ofta saknar, skriver Kenneth Malmsborg.

Ett hus på landet är utmärkt för en elbil med laddning på tomten och elproduktion på taket. En möjlighet som människor i hyreshus ofta saknar, skriver Kenneth Malmsborg.

Foto: Arkivbild

Debatt2021-03-02 21:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

”Inte konstigt att man är skeptiker” NT 17/2

Vetenskapen säger att klimatförändringarna beror på människan och att vi, även Sverige gör för lite för att hålla temperaturökningen under 1,5°C fram till 2030. Detta har inget med höger och vänster att göra.

I England som har en konservativ regering har man långtgående miljöpolitik som syftar mot att fasa ut de fossildrivna bilarna inom några år. Det är alltså inte ett miljö- eller vänsterparti som driver den utvecklingen. Att många människor vill höra att drivmedelsskatterna är för höga och bara symbolpolitik är populism och inte miljöpolitik. Att sen förlöjliga människor som för miljöns skull inte tvättar handdukarna varje dag är bara patetiskt. Varför många konservativa partier försöker göra miljöfrågor till vänsterpolitik är för mig helt obegripligt. 

Som jag ser är de konservativa partiernas lösning att fortsätta som vanligt, helst sänka eller ta bort drivmedelsskatter, plastskatter, flygskatter och andra miljöskatter för att någon gång i mitten på 2030-talet ha några kärnkraftverk igång. Hur mycket har då medeltemperaturen stigit då? Vad vi än tycker om kärnkraft så är den inte lösningen nu.

Syftet med drivmedelsskatterna är inte att stoppa nöjesåkning utan att få fram en omställning till ett fossilfritt samhälle. Tyvärr är fortfarande skatterna för låga eftersom stora effektslukande bilar säljer som aldrig förr. 

Priset på energi och råvaror är tyvärr löjligt lågt och har så varit under en längre tid vilket lett till en produktion som inte varit hållbar. Elpriset är till exempel så lågt att det inte lönar sig att driva Ringhals vidare.

Jag är medveten om att det finns ett inslag av symbolpolitik när det gäller vissa miljöpolitiska förslag men det beror på att de populistiska konservativa partierna effektivt försöker förhindra de förslag som verkligen skulle behövas och som de konservativa i Storbritannien nu driver.

Nu vet jag att ett av svaren om man kräver höjda drivmedelsskatter är att det drabbar människor på landsbygden. Det kan man lösa med hjälp av reseavdrag och subventioner för solceller och laddstolpar. Ett hus på landet är utmärkt för en elbil med laddning på tomten och elproduktion på taket. En möjlighet som människor i hyreshus ofta saknar. 

Miljöpolitik är inte vänster, det är vetenskap och långsiktig utveckling för kommande generationer.