Miljöfrågan förtjänar att tas på allvar

Hopp, utveckling och tro på teknikens ständiga framsteg måste få ta plats i miljödebatten, skriver kommunalrådet Reidar Svedahl (L) i sitt svar till Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future.

Redan inom ett par tre år har vi flygplan som flyger helt utan koldioxidutsläpp, tror debattören.

Redan inom ett par tre år har vi flygplan som flyger helt utan koldioxidutsläpp, tror debattören.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2019-11-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöfrågan förtjänar att tas på allvar. Det betyder att vi måste ta del av olika rapporter och fakta, och väga dem mot varandra. Vi får inte gripas av panik, utan behöver tro på människors förmåga och goda vilja! Genom forskning, ny teknik och samhällsutveckling kan vi skapa ett hållbart samhälle.

Det stämmer att jag sagt att flyget inte mätbart påverkar temperaturen på jorden. Klimatdebatten kännetecknas av många forskarrapporter som skiljer sig åt. Det finns dock stor enighet om att temperaturen stigit med cirka 0,9 grader på 150 år. Forskarvärlden menar också att 0,4 grader beror på mänskliga aktiviteter. Flyget står idag för ungefär två procent av världens utsläpp av koldioxid och har alltså mycket liten påverkan på jordens temperatur. Det handlar om någon hundratusendels grad per år.

Exakt hur vårt klimat ändras och varför finns det många teorier om. Det finns seriösa forskare och världsledare som tycker helt olika. Som ett exempel kan vi nämna Al Gore, som fick Nobels fredspris 2007 för sina mörka klimatprofetior. Mest känt är kanske hans uttalande om att Nordpolen redan 2014 skulle vara helt isfri sommartid. Det visade sig att han hade fel. Andra exempel är ozonhålet – där ny teknik och utveckling lett till att ozonlagret idag är i betydligt bättre skick.

Världens tillstånd har faktiskt aldrig varit så bra som idag! Jag rekommenderar alla att besöka WARP Institute, grundat av Norrköpingsbon Mathias Sundin med syfte att ta vara på alla positiva utvecklingssteg som görs, dag för dag. 

Hur stämmer då mina uttalanden med Liberalernas ideologi och politik? På min privata facebooksida och i min grupp ”Rädda vårt flyg” uttrycker jag personliga åsikter, som i olika grad delas av partiets medlemmar. Vi är ett brett parti, det ryms olika åsikter i partiet. I helgen har vi landsmöte, där vi fastställer ett nytt miljöpolitiskt program. Liberalerna Norrköping kommer återkomma efter det, för att redogöra för partiets ställningstaganden.

Jag vill självklart ha en levande natur, och följer arbetet med att minska plastens påverkan på miljön. Jag gläds åt att ungdomar visar ett starkt intresse för miljöfrågor, och tror på en utveckling mot fossilbränslefria fordon. Just nu pågår stora miljösatsningar inom alla områden. Flyget ligger i framkant, och redan inom ett par tre år har vi flygplan som flyger helt utan koldioxidutsläpp.

Detta är mycket bra då Sveriges och hela världens välfärd bygger på att människor kan mötas över gränser och stora avstånd. Sveriges stora exportindustri är en bärande del i att skapa resurser till skola, vård och omsorg. Men då måste hopp, utveckling och tro på teknikens ständiga framsteg få ta plats i miljödebatten. Vi behöver inte en överdriven miljöalarmism, vi behöver ett nytt hållbart samhälle. 

Reidar Svedahl, kommunalråd (L)