Militär ska kunna bistå polisen i svåra situationer

Kravallerna som utbröt i Skäggetorp, Linköping och Navestad, Norrköping under eftermiddagen den 17 april var inte oväntade, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson inför sitt besök i Linköping på torsdagen.

Sverige måste sätta hårt mot hårt. Saft- och bulle politikens tidevarv är över, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Sverige måste sätta hårt mot hårt. Saft- och bulle politikens tidevarv är över, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Sverigedemokraterna

Debatt2022-04-21 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De var heller inte isolerade händelser. Kravaller har skett runt om i vårt land och vi har under lång tid sett hur massinvandringens effekter brett ut sig över Sverige. Vi har fått se hur individer som hatar allt det Sverige står för tar varje tillfälle i akt att flytta fram sina positioner. Kravallerna var en maktdemonstration. Det var ett sätt att uppvisa styrka och respektlöshet gentemot Sverige. Vad Sverige måste göra är att slå tillbaka med full kraft. 

Sverigedemokraterna lanserar nu ett kraftfullt program med effektiva åtgärder som snabbt och resolut skulle ge polisen fler verktyg i kampen mot kriminaliteten och samtidigt visa vilka det är som bestämmer i vårt eget land. Mitt budskap när jag besöker Skäggetorp är tydligt: vi kommer inte backa en millimeter.

Att gå våldsverkarna till mötes, genom att backa eller tillgodose deras krav, kommer inte att hända. Inte i sverigedemokraternas Sverige. Vi har ett land som är uppbyggt av demokratiskt förankrade principer och människor som av olika skäl inte känner att de kan ställa sig bakom dessa, äger full frihet att omedelbart lämna landet. De som stannar kvar och bekämpar vårt sätt att leva och motsätter sig våra värderingar måste i sin tur bli föremål för kännbara konsekvenser. Den saft- och bullepolitik som nuvarande och tidigare regeringar ägnat år på att försvara fungerar inte. Kriminella element vars agenda går ut på att attackera poliser, bränna andra människors egendom och utsätta allmänheten för livsfara, måste mötas med kraft, inte med vekhet.

Det står klart att den ansvarslösa invandringspolitiken som har pågått i decennier, i kombination med en kravlös integrationspolitik och en slapp rättspolitik utgör roten till det som nu sker.

 

Det åtgärdsprogram som Sverigedemokraterna nu presenterar omfattar en kraftfull politik som skulle trycka tillbaka våldet och påbörja återuppbyggandet av tryggheten i vårt land.

Bland de förslag som särskilt skulle kunna hjälpa polisen vid kravaller är:

Möjliggör att vattenkanoner, gummikulor och tårgas tas i bruk mot våldsamma angrepp.

I syfte att kunna ta kontroll över urartade situationer måste nya verktyg tas i bruk. Inköp och användande av vattenkanoner, gummikulor och utökad användning av tårgas ska påskyndas och finansieras. 

 

Utöka grunderna för användande av vapen.

Osäkerhet kring en polis rätt att använda våld för att genomföra sitt uppdrag riskerar att leda till att polismakten backar från svåra situationer och numerära underlägen. I dag får poliser nyttja vapen för att gripa någon som är skäligen misstänkt för vissa brott. Uppräkningen av brott ska utökas till att omfatta sabotage mot blåljusverksamhet samt våldsamt upplopp. 

 

Militärt understöd

Samarbetet mellan Försvarsmakten och Polisen ska utökas för att militär i ökad utsträckning ska kunna bistå ordningsmakten med såväl personal som materiel för att hantera svåra situationer. 

 

Detta är några förslag av vad som ska ses som en helhet. Problemets omfattning är så stort, går så djupt, att lösningarna måste vara heltäckande. Vi behöver ett batteri av åtgärder av såväl förebyggande som repressiv natur. Hårdare straff, avskaffade ungdomsrabatter, en skola som präglas av disciplin där stökiga elever flyttas till en statlig pliktskola. Listan över åtgärder som är absolut akuta är lång. 

Om du attackerar det svenska samhället och vårt sätt att leva kommer du få betala ett högt pris. Sverige måste sätta hårt mot hårt. Saft- och bulle politikens tidevarv är över.