Hur mycket av Norrköpingsbornas pengar har gått till fejkkonton?

Vi socialdemokrater kräver att Ulf Kristersson svarar på hur valrörelsen påverkas och vilka åtgärder han i så fall kommer vidta, skriver riksdagsledamoten Mattias Ottosson (S) med anledning av avslöjandet om Sverigedemokraternas anonyma konton.

Vi befinner oss nu i en valrörelse där alla partier vill påverka och få stöd för sin politik. Det måste ske i en öppen och trygg miljö och vi måste veta att det som sägs är sant, Mattias Ottosson (S) riksdagsledamoten och ordförande

Vi befinner oss nu i en valrörelse där alla partier vill påverka och få stöd för sin politik. Det måste ske i en öppen och trygg miljö och vi måste veta att det som sägs är sant, Mattias Ottosson (S) riksdagsledamoten och ordförande

Foto: Fredrik Nygren

Debatt2024-05-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag kampanjar Jimmie Åkesson i Norrköpings kommun inför Europaparlamentsvalet den nionde juni. Det är ett normalt demokratiskt arbete och ett fritt meningsutbyte är något av det jag älskar mest med demokrati och valrörelse. Problemet är att Jimmie Åkesson inte bara kampanjar öppet.

Samhällsprogrammet Kalla Fakta i TV4 har i en dokumentär i två avsnitt visat hur Sverigedemokraterna på sin kommunikationsavdelning driver en trollfabrik som genom fejkkonton på Internet bedrar svenska folket. Man angriper också enskilda individer hela grupper och politiska motståndare och piskar upp en hård stämning i de kanaler man verkar. Syftet är att sprida falsk information, hat och hot. Det är rakt av osvenskt.  

Vi befinner oss nu i en valrörelse där alla partier vill påverka och få stöd för sin politik. Det måste ske i en öppen och trygg miljö och vi måste veta att det som sägs är sant. Som statsminister har Ulf Kristersson ett ansvar för att se till att valrörelsen kan bedrivas utan otillbörlig påverkan. 

Hittills har statsministern dock bara hänvisat till att SD måste ge svar. Det räcker inte. Det här är större än så. Sverigedemokraterna bedrar både det svenska folket och regeringen genom att bygga upp en falsk bild av åsikterna på nätet, fyllt av hat och vilseledande information. Ytterst med målet att påverka våra demokratiska val. 

Politiska partier får också lokalt ekonomiskt stöd för sin verksamhet. Det ska gå till det lokala arbetet med SD överför en stor del av pengarna till sin riksorganisation. Hur mycket av stödet från Norrköpingsborna har egentligen gått till att driva fejkkonton?

Vi socialdemokrater kräver att Ulf Kristersson svarar på hur valrörelsen påverkas och vilka åtgärder han i så fall kommer vidta. Han har släppt in SD:s tjänstemän på Regeringskansliet och måste reda ut och svara på vilka kopplingar som finns eller har funnits mellan SD:s topptjänstemän i Regeringskansliet och trollfabriken. Kristersson måste även säkerställa att ingen känslig information överförts från Regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik. 

Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget där Ryssland gör allt för att underminera EU och minska vårt engagemang för Ukraina. I det läget kan inte regeringen acceptera att regeringsunderlagets största parti bedriver en egen trollfabrik.