Men regeringens/SD:s mål är ju att göra ytterligare försämringar i strandskyddet i nästa steg. Naturskyddsföreningen har breda och stora mål.
För allas bästa, för naturen, klimatet, mångfalden och framtiden.
Att landsbygden skulle utvecklas för att man skulle få bygga vid ett dike och en liten vattensamling, som debattören skriver, känns ju högst tveksamt. Slutmålet, att ytterligare upphäva strandskyddet, är ju betydligt värre för allmänhetens tillgång till stränder och ett hot mot naturen och den biologiska mångfalden.
Det är inte bara Naturskyddsföreningen som säger nej till försämringarna av strandskyddet. Även flera länsstyrelser, Malmö stad, Mark- och miljödomstolen liksom flera länsstyrelser och miljöorganisationer.
”Det lagda remissförslaget tar inte hänsyn till den ekologiska funktionen i små vattendrag och sjöar utan lyfter i stället fram de enskildas rätt att förvalta och exploatera strandnära fastigheter”, framhåller Göteborgs Universitet.
Birdlife Sverige skriver att det ”förefaller oaktsamt och nonchalant” att inte ha tagit hänsyn till vad Lagrådet tidigare sagt om negativ inverkan på de av riksdagen fastställda miljömålen. Organisationen saknar liksom Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) en robust analys av förslagets konsekvenser.
Naturvårdsverket tillstyrker delvis förslaget men avstyrker att strandskyddet tas bort vid små sjöar. De menar att dessa vattenmiljöer är känsliga och viktiga för ekosystem och biologisk mångfald.
En klar majoritet, 60 %, tycker att det är ett dåligt förslag att göra det enklare att bygga strandnära, enligt en färsk Sifo-undersökning. Det är enbart ett fåtal markägare som gynnas av förslaget, medan friluftslivet och naturen drabbas negativt. Dagens 100 m för skyddade stränder innebär inget hinder för att utveckla landsbygden. Vad som behövs för en levande landsbygd är service och bra kollektivtrafik.
Strandskyddet ger oss alla tillgång till stränder, vilket är en viktig del av allemansrätten. Om strandskyddet försvinner vid små sjöar och vattendrag försvinner drygt tio procent av Sveriges naturskydd. I framtiden kommer strandskyddet också att bli allt viktigare eftersom det gör oss mer motståndskraftiga mot klimatförändringar och extrema väderhändelser.
Anders Wennerblad
Naturskyddsföreningen Norrköping