Kommentar till "Kommunens övergivna herrgård", NT 4/3.
Edvard Hollertz frågar, i sin krönika på ledarsidan, med all rätt vad idén är med att låta herrgården Krusenhof stå och förfalla.
Norrköpings kommun köpte egendomen Krusenhof 2007 av Pontus Printzsköld, för att använda de närmare 500 hektaren mark för industri- logistik och transportändamål. Familjen Printzsköld bodde kvar i fem år och flyttade 2012.
Sedan dess har byggnaderna stått oanvända och övergivna. Vid ett besök tidigare i vinter konstaterade jag att gräsmattorna i den enorma trädgården ändå klippts, eller snarare slagits med slåtteraggregat, stuprännorna på huvudbyggnaden har förlängts så att regnvattnet leds längre bort från själva byggnaden, i mening att skydda huset, antar jag.
Huset är sannolikt uppvärmt, för att undvika frusna vattenrör. I övrigt finns inga tecken på liv eller mänsklig närvaro. ”Att det på köpet kom med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och trädgårdar verkar bara ha varit till besvär” skriver Hollertz.
Jag delar helt hans oro och ställer samma fråga, vad är idén med detta, både vad beträffar Krusenhof och Händelö gård? ”Att kommunen överger Krusenhof och Händelö sticker i ögonen på flera sätt, särskilt om det långsamma förfallet får fortgå. Att låta husen stå tomma framstår som kapitalförstöring, med skattepengar.” fortsätter Hollertz.
I ett längre perspektiv hoppas jag att dessa vackra, fullt funktionsdugliga byggnader får nya uppgifter och ”brukare”; det finns mycket som skulle kunna ske dagtid, tänker främst på Krusenhof, utan att innebära övernattningar, som är helt uteslutet, enligt kommunen.
Lunchrestaurang i huvudbyggnaden, musikkvällar i de magnifika salongerna, ytterligare en scen för alla musikstuderande i Norrköping. I disponentvillan skulle kursverksamhet av olika slag kunna hållas, allt ifrån trädgårdskurser, i Rudolf Abelins anda, till matlagningskurser, föreläsningsserier, träffpunkter för daglediga, startplats för vandringar i de rika och fredade ekbackarna ute på Händelö och Malmölandet. Café med hembakat. Inte saknas idéer för vad som skulle kunna göras i dessa vackra hus!
I ett kortare perspektiv (läs: nu, omgående) är ett konkret förslag att kommunen städar och rengör huvudbyggnaderna på såväl Händelö gård som på Krusenhof, ser till att vatten, el, toaletter och ventilation är i funktion, att fönster, dörrar och lås är trygga, och tillsammans med Region Östergötland ställer i ordning båda dessa byggnader för isolerad vård av coronavirussmittade, nu, innan det blir panik och nödläge. Husen ligger nära Norrköping, men tillräckligt avskilt för att kunna fungera som nödsjukhus.
Sen ska vi hoppas att de aldrig kommer behöva tas i bruk för det ändamålet. Men det är bättre att förbereda medan tid är. Så att det finns förberedda lokaler om – och när – det behövs.
Christina Karlén