Lodjursjakten är en eftergift till jägarna

1 mars börjar lodjursjakten. Få svenskar känner till att jakt förekommer på vårt enda vilda kattdjur. Varför ska det jagas överhuvudtaget?

Den 1 mars inleds licensjakten på lodjur.

Den 1 mars inleds licensjakten på lodjur.

Foto: Nils-Olof Engberg

Debatt2023-02-17 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan innan sista vargen var skjuten i årets vargjakt planerades för jakten på ännu en fridlyst art – lodjuret. Detta skygga kattdjur orsakar marginella skador på tamdjur (46 får togs av lo 2021; Viltskadecenter). 97 procent av alla svenskar har inget emot lodjur, 80 procent säger till och med att de ”tycker om eller tycker mycket om” att vi har lodjur i Sverige. (Attitydundersökning stora rovdjur, Statens Lantbruksuniversitet 2021) 

Lodjursstammen är liten. Det är en art som förökar sig långsamt. Honan får sällan fler än 2-3 ungar och många stannar hos mamman över ett år, om hon inte skjuts under jakten i mars. Att gå med mamman en längre tid ger bättre förutsättningar att lära sig leva på egen hand. Ofta dör hälften av ungarna innan de är vuxna. Den svenska stammen är geografiskt isolerad, vilket ökar risk för inavel och sjukdom. Att jakten sker under lodjurens parningstid gör den än mer ifrågasatt.

Redan innan alla länsstyrelser fattat beslut är årets lodjursjakt rekordstor. Hittills (12/2) är det klart att 167 lodjur ska skjutas (125 förra året). I Östergötland kan 28 av de cirka 90 som beräknas finnas komma att skjutas – alltså nära en tredjedel. 

Att lodjursjakt alls bedrivs i ett land som säger sig ta natur- och miljöfrågor på allvar är skamligt. Varför får det hända? Svaret är jaktlobbyn. Lodjur konkurrerar om jägarnas byten: klövvilt. För många är lo ett spännande djur att jaga, för nöjes skull och för att få en trofé. Förra året kom också över 250 utländska troféjägare till Sverige för att jaga lodjur (Naturvårdverkets statistik 2021). Ska Sverige vara ett land man reser till för troféjakt? Är förklaringen till att lodjursjakten får fortsätta år efter år att få svenskar känner till detta? 

Lodjur har stor ekologisk roll och är viktigt för den biologiska mångfalden. De håller nere stammarna av klövvilt, främst rådjur, men även dovhjort. Klövviltet har på senare år ökat, med skador på skog och lantbruksgrödor för mångmiljonbelopp som följd. Även antalet trafikolyckor med klövvilt har ökat. Lodjursjakten är kontraproduktiv ur samhällsekonomisk synvinkel.

Är denna eftergift till jägarorganisationerna, som inte vill ha konkurrens om viltet, men gärna spännande troféjakt, det Sverige vi vill ha idag?