Ljusföroreningar stör djurlivet

Nattaktiva djurarter som påverkas är exempelvis fladdermöss, nattflyttande fåglar och nattaktiva insekter.

Foto från Sidus. Djurökvarns starka störande nya belysning lyser hela nätterna, skriver Anders Wennerblad.

Foto från Sidus. Djurökvarns starka störande nya belysning lyser hela nätterna, skriver Anders Wennerblad.

Foto: Privat

Debatt2024-12-20 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många fastigheter – nu även Djurökvarn – har skadliga ljusföroreningar Tillgången till billiga ljuskällor har medfört globala miljöproblem med ljusföroreningar. Ett stort underskattat hot mot nattaktiva djur och biologisk mångfald. Dessutom stör det boende i närheten och hela tillverkningskedjan är inte bra för klimat och miljö.

Ljusföroreningar är överflödigt konstgjort ljus vars påverkan leder till negativa effekter på djur och natur. Nattaktiva djurarter som påverkas är exempelvis fladdermöss, nattflyttande fåglar och nattaktiva insekter. Betänk även ljuskällans tillverkning med billig arbetskraft, lång frakt över haven och hur dess råvaror tär på jordens resurser.

Ljusföroreningar leder till svårigheter att hitta föda, ökad predation, minskad reproduktion och att djuren lockas till farliga miljöer.

När en nattfjäril försöker hålla en rak kurs genom att flyga med en bestämd vinkel mot en ljuskälla fungerar det inte alls. I stället beskriver nattfjärilens flygbana formen av en spiral, som för insekten allt närmare lampan. Till sist är nattfjärilen fångad i lampans omedelbara närhet och flyger förvirrad runt tills den får slut på energi och faller utmattad och döende till marken.

Miljontals fåglar hittar inte hem. Även nattflyttande fåglar påverkas av ljusföroreningar. Nattflyttande fåglar blir desorienterade av de starkt upplysta områdena vid mulet och disigt väder. Fåglarna kan cirkulera runt de konstgjorda ljuskällorna och fortsätta med detta tills dagen gryr. Detta meningslösa flygande tär på fåglarnas energireserver och kan leda till att de faller ner i vattnet och dör.

Ett underskattat miljöproblem. När en allt större del av dygnet belyses minskar livsutrymmet för nattlevande arter. De vetenskapliga beläggen ökar för att ljusföroreningar har betydande ekologiska konsekvenser och för att det är ett underskattat miljöproblem som redan idag har en effekt på arters överlevnad. Och belysningens tillverkning är även den ett miljöproblem.

Anders Wennerblad

Naturskyddsföreningens plangrupp, Norrköping