Liberalerna: "Höj Europas klimatambitioner"

Klimatfrågan är en av vår generations ödesfrågor. Effekterna av klimatförändringarna riskerar att inskränka friheten för oss alla, på hela planeten. Det spelar ingen roll var i världen utsläppen sker, effekterna slår mot alla länder, regioner och kontinenter.

Skrota EU:s klimatskadliga jordbruksstöd. Jordbrukspolitiken ska göra den gröna omställningen möjlig, inte hålla den fossila ekonomin under armarna, skriver liberalerna Johanna Wyckman,  Patrik Karlson, Monica Holtstad och Patrik Wåtz.

Skrota EU:s klimatskadliga jordbruksstöd. Jordbrukspolitiken ska göra den gröna omställningen möjlig, inte hålla den fossila ekonomin under armarna, skriver liberalerna Johanna Wyckman, Patrik Karlson, Monica Holtstad och Patrik Wåtz.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-06-04 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Högerpopulister försöker stoppa den gröna omställningen – Liberalerna vill istället växla upp klimatarbetet i Europa för att nå klimatmålen till 2045. EU måste göra allt i sin makt för att minska utsläppen både inom och utanför unionen - och helt enkelt fortsätta vara världens viktigaste klimatorganisation. 

För att lyckas med det här knyter vi nu samman den svenska klimatpolitiken med resten av Europa. Med skarpare utsläppskrav och mer kärnkraft runt om i EU kan vi skapa nya, gröna jobb i en ekonomi som växer - och EU kan bli världsledande på grön teknik och klimatomställning. Då behöver en rad viktiga beslut fattas de närmaste åren:

1. Mer kärnkraft och förnybar energi. Varje EU-land måste ta sitt ansvar och bygga ut sol-, vind- och kärnkraft. Vi 
vill att EU ska kunna stoppa nedläggning av säker kärnkraft i Europa.
2. Det ska kosta att släppa ut. Alla sektorer i ekonomin ska betala för sina utsläpp. Utsläppshandeln bör 
utvecklas så att även andra växthusgaser än koldioxid ingår.
3. Klimattullar på smutsiga produkter. Den som importerar klimatskadliga varor ska betala för utsläppen vid 
gränsen, och det ska även gälla plast och andra produkter som ingår i EU:s utsläppshandel.
4. Skrota EU:s klimatskadliga jordbruksstöd. Jordbrukspolitiken ska göra den gröna omställningen möjlig, inte 
hålla den fossila ekonomin under armarna.
5. Gör det enkelt att välja rätt. Alla varor som säljs i Europa, från bilar till maten på bordet, ska märkas med sitt 
klimatavtryck.

Det är genom ökat EU-samarbete som vi tillsammans kan nå klimatmålen och lösa klimatkrisen. Vi vill att Europa visar världen att det går att kombinera ambitiös klimatpolitik med att människor får det bättre, med nya gröna jobb i en ekonomi som växer.

Ett starkare Europa ger ett starkare Sverige.