Liberala kommunalrådet förnekar klimatkrisen

Det är mycket oroväckande att en politiker med stor makt i Norrköpings kommun inte ställer sig bakom den samlade vetenskapen, skriver Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future.

Debatt 16 november 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet för Liberalerna i Norrköping, Reidar Svedahl, förnekar helt öppet klimatkrisen på sin Facebooksida och på sidan Rädda vårt flyg. Står Liberalerna i Norrköping bakom hans påståenden?

Den 6 november skriver Svedahl ”Jag tillhör dom som tydligt har sagt att flyget inte bidrar på ett mätbart sätt till den just nu svårupptäckta globala uppvärmningen.” Vidare skriver han ”Ju mer jag har läst om klimatfrågan ju mer upplever jag att ingen kan säga sig ha fullständig facit. Det enda vi vet är att klimatet alltid har ändrat sig långsamt över tid.” 

Svedahl vill inte erkänna att vårt flygande har stor klimatpåverkan. Faktum är att svenskarnas flygresande orsakar lika stor påverkan på klimatet som den totala biltrafiken i Sverige. Medelsvenskens livsstil orsakar totalt dubbelt så stora utsläpp som världsmedborgaren. Med nuvarande utsläppstakt går vi mot att värma upp jorden lika mycket som uppvärmningen sedan den senaste istiden. Och det på endast 100 år!

Svedahl anser att vi svenskar kan flyga utan bekymmer. Detta synsätt är djupt omoraliskt. Vi svenskar och den rika delen av världen har inte större rätt än övriga världsmedborgare att skada jordens atmosfär. 

Svedahl skriver att den globala uppvärmningen är svårupptäckt. Han verkar alltså förneka att vi har en global uppvärmning på drygt en grad jämfört med förindustriell tid och att norra Sverige redan har cirka 2 graders uppvärmning. Svedahl litar inte på IPCC-rapporterna som anger att människans påverkan på klimatet är säker och extremt farlig. 

Det är mycket oroväckande att en politiker med så pass mycket makt i Norrköpings kommun inte ställer sig bakom den samlade vetenskapen. Liberalerna i Norrköping är skyldiga invånarna svar på Svedahls uttalanden. Står partiet bakom en klimatkrisförnekare? Om inte, hur säkerställer Liberalerna att partiet inte blir en nod för klimatkrisförnekare?

Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future

Ämnen du kan följa