Låt trygghetspension bli verklighet

För många är pensionen en tid att se fram emot. Efter att ha firat sin sista födelsedag som anställd kan dagarna upptas av barn, barnbarn och fritidsintressen.

En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt, skriver Teresa Carvalho och Tobias Baudin.

En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt, skriver Teresa Carvalho och Tobias Baudin.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Debatt2021-11-25 07:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men för många är det inte åldern, utan kroppen som sätter stopp för arbetslivet. Alla kan inte arbeta hela vägen fram till pensionsåldern och för dem blir de ekonomiska konsekvenserna smärtsamt tydliga. För dem gör den nya trygghetspensionen stor skillnad. 
 

I dag tar regelverket för att få rätt till sjukersättning ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Många som närmar sig pensionsåldern nekas därför sjukersättning, trots att de inte kan arbeta och aldrig kommer hinna med att både bli friska och skola om sig innan det är dags att gå i pension. Nödlösningen blir istället att börja ta ut sin ålderspension i förtid, vilket ger en lägre pension livet ut. 

 

Så ska det inte vara. En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt. Målet ska självklart vara att ingen slits ut av arbetslivet. Men innan vi når dit måste alternativen för de som arbetat och gjort rätt för sig bli mer rättvisa. 

Därför föreslår vi socialdemokrater en trygghetspension. Vi vill införa särskilda regler för äldre så att den som slitit ut sig i arbetslivet och har som mest fem år kvar till riktåldern för pension ska få sjukersättning istället för att tvingas ta ut sin intjänade ålderspension. Om regeringens budget godkänns av riksdagen blir trygghetspensionen verklighet redan under nästa år.

Moderaterna var tidigt ute och meddelade att de är emot trygghetspensionen. I vanlig ordning motsätter de sig ekonomiska förbättringar för vanligt folk. Trygghetspensionen är inget undantag. 

För att rädda trygghetspensionen pågår sedan ett antal veckor en namninsamling i hela Sverige, så även i Östergötland. Efter att över 17 000 personer har anslutit sig verkar det nu som att de högerkonservativa inte vågar rycka bort trygghetspensionen. Om just den var det nämligen knäpptyst när de till slut berättade vilka av regeringens förslag de tänker försöka stoppa. Men Moderaterna kommer inte att tveka en sekund att ta bort trygghetspensionen så fort de får chansen. 

Alla som har arbetat har rätt till en bra ålderdom - oavsett yrke. Trygghetspensionen är ett viktigt steg för att göra verklighet av den visionen. Att människor som har jobbat hårt och bidragit till samhället kan straffas ekonomiskt är inget annat än ovärdigt.