Låt oss svenska bönder få fortsätta ta fram bra mat

87 procent * av svenskarna vill köpa mat från svenska gårdar och bönder. Utan oss skulle Sverige se helt annorlunda ut, åkrar och fält skulle växa igen och landsbygden sakta dö ut, skriver fem kycklingbönder.

I Sverige har vi inga turbokycklingar som inte kan gå. Det skulle inte vara möjligt att föda upp kycklingar som inte klarar av att ta sig till foder och vatten, skriver fem kycklingbönder från södra Sverige.

I Sverige har vi inga turbokycklingar som inte kan gå. Det skulle inte vara möjligt att föda upp kycklingar som inte klarar av att ta sig till foder och vatten, skriver fem kycklingbönder från södra Sverige.

Foto: Stefan Lindblom / TT

Debatt2021-10-31 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Svenskt behöver uppfylla kraven för gott djurskydd" NT 26/10

När nu Djurens Rätt fortsätter att jaga oss bönder med rena osanningar och faktiskt okunskap hoppas vi att konsumenterna förstår att organisationen har en egen agenda. Det handlar om en organisation som har som mål att svenska folket ska sluta äta kött, och andra livsmedel baserade på animalier. 

Att svenska företag väljer att skriva på att de ska köpa kyckling från det så kallade ECC (European Chicken Commitment) har en förklaring. Djurens Rätt hotar med negativa skriverier, trakasserier och mejlbombningar mot företag som inte skriver under, vilket även förekommer mot företag som hellre väljer svenskt med de svenska tuffa kraven i stället för importerad ECC-kyckling. Något val finns ofta inte.

Svensk djuromsorg ligger i framkant i världen. Och vi är en förebild för många andra länder, framför allt lyckas vi med att hålla en hög djurvälfärd samtidigt som djuren är friska. Vi klarar av att leverera säkrare livsmedel enligt den svenska modellen. Vi har tuffa kvalitets- och omsorgsprogram som övervakas och kontrolleras av myndigheter och som under många år arbetats fram tillsammans med svenska myndigheter och forskare. 

I Sverige har vi inga turbokycklingar som inte kan gå. Det skulle inte vara möjligt att föda upp kycklingar som inte klarar av att ta sig till foder och vatten. Den skrönan fortsätter Djurens Rätt att driva trots att studier och verklighet visar något annat. 

De konsumenter som vill äta en svensk kyckling som har vistats utomhus och som växer långsammare kan göra det valet redan idag. Men det har sitt pris, både i form av kostnader och risk för livsmedelsburna sjukdomar och fågelsjukdomar. 

De länder som Camilla Bergvall räknar upp att vi ska köpa kyckling ifrån har en betydligt högre antibiotikaförbrukning i sin uppfödning jämfört med svenska förhållanden. Det är ett kvitto på att djuren mår sämre och måste medicineras. Dessa höga nivåer skulle aldrig accepteras i Sverige, varken av svenska bönder, myndigheterna eller konsumenterna. 

Om nu Djurens Rätt så gärna vill verka för djurens bästa kanske man ska börja med att titta på hur lantbrukets djur föds upp i andra länder, djur som ofta hamnar på svenska restauranger. Där omsorg och hållbarhet, både mot djur och människor tyvärr ofta är eftersatt. Låt i stället svenska bönder fortsätta att ta fram bra mat till svenska konsumenter. Låt oss hålla vårt landskap öppet och bidra till ett hållbart samhälle. Låt oss fortsätta driva familjegårdar och föra viktig kunskap vidare från generation till generation.

*(enligt siffror från Novus Livsmedelsbarometern 2020)