Låt oss inte snubbla på mållinjen

Tack vare alla hängivna medarbetare som jobbar med att vaccinera östgötarna mot Covid-19 rullar vaccinationsprogrammet på bra.

Det flesta östgötar har prioriterat att bli vaccinerade snabbt, vilket gör att det inte är så svårt att nå en vaccinationstäckning på 70-80 procent. Men att komma upp i 95 procent är en riktig utmaning, skriver Fredrik Sjöstrand (M).

Det flesta östgötar har prioriterat att bli vaccinerade snabbt, vilket gör att det inte är så svårt att nå en vaccinationstäckning på 70-80 procent. Men att komma upp i 95 procent är en riktig utmaning, skriver Fredrik Sjöstrand (M).

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-07-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ändå gnager en oro hos många av oss om den fortsatta utvecklingen av virusets framfart och hur väl vi faktiskt kommer stå rustade för att sätta punkt för pandemin.

I början av det här året frågade jag vår smittskyddsläkare, Britt Åkerlind, hur stor andel av befolkningen som måste bli vaccinerade för att vi ska få stopp på pandemin och uppnå flockimmunitet. Hennes gissning var då ca 80 % av den vuxna befolkningen. Senare visade israeliska och brittiska erfarenheter att det räckte med ca 60 procent. Allt detta gällde dock den ursprungliga varianten av viruset.

Nu bedömer franska forskare att det kommer att krävas en vaccinationstäckning på 95 procent för att skydda oss från deltamutationen. Det är samma täckningskrav som för vaccinationerna mot mässlingen. Då ska vi också komma ihåg att det handlar om två doser. 

I Östergötland har vi just nu en vaccinationstäckning på över 95 procent (för första dosen) bland de invånare som är mellan 75-79 år. Bland de som är 80-89 år ligger vi på 94 procent och bland 90+ ligger vi på 93 procent.

Sedan sjunker vaccinationstäckningen successivt. I till exempel min egen åldersgrupp (40-44 år) har fortfarande 25 % ännu inte bokat tid för vaccination. Den täckningsgraden skulle alltså skydda mot den ursprungliga varianten av covid-19, men inte mot deltamutationen.

Än så länge har Region Östergötland som sagt bra tryck i bokningssystemet för vaccinationerna, men det lär troligen minska under kommande veckor eftersom det inte längre finns några nya åldersgrupper att släppa på (enbart 16-17-åringarna återstår nu). 

Det flesta östgötar har prioriterat att bli vaccinerade snabbt, vilket gör att det inte är så svårt att nå en vaccinationstäckning på 70-80 procent. Men att komma upp i 95 procent är en riktig utmaning. Regionen behöver därför snarast ta fram en kommunikationsplan för att få upp vaccinationstäckningen i alla åldersgrupper. I annat fall kommer den fjärde vågen att slå till med full kraft i november. 

Kaisa Karro (S) (regionstyrelsens ordförande red:s anm) och koalitionen har hållit låg profil under hela pandemin, men nu menar jag att det är dags för den politiska ledningen att kliva fram och redovisa för östgötarna hur planen ser ut för att nå den täckningsgrad som krävs för att få stopp på pandemin. Att snubbla på mållinjen vore oerhört ödesdigert.