Låt oss få en saklig valrörelse utan personpåhopp

Valåret 2022 har börjat. Kanske är valrörelsen redan igång på sina håll.

Ju fler av oss som öppet vågar tala om vilka åsikter vi har i olika sakfrågor, desto bättre och intressantare samtal får vi alla, skriver Lilibet Gustafsson, ordförande Vänsterpartiet i Finspång.

Ju fler av oss som öppet vågar tala om vilka åsikter vi har i olika sakfrågor, desto bättre och intressantare samtal får vi alla, skriver Lilibet Gustafsson, ordförande Vänsterpartiet i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Debatt2022-02-02 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är själv aktiv fritidspolitiker, både som ledamot i regionfullmäktige Östergötland för Vänsterpartiet och ersättare i regionutvecklingsnämnden, men också som ordförande för Vänsterpartiet Finspång. 



Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), en myndighet under justitiedepartementet, var ungefär var fjärde politiker utsatt för hat, hot eller våld under 2020. Det är alldeles för många, och vi som samhälle måste sträva efter en nollvision. Det skadar verkligen demokratin om människor som bryr sig och som engagerar sig politiskt blir påhoppade för detta, och vi behöver alla hjälpas åt så att fler vill och vågar engagera sig politiskt, inte färre.



Det går att kritisera, debattera och diskutera utan personpåhopp. Vi vinner alla på att politiska sakfrågor syns mer, så att det blir tydligare för alla, vad de olika partierna står för. Jag tror också att vi som är politiskt aktiva, visar större respekt för väljarnas beslutskompetens om vi undviker personlig pajkastning på varandra och i stället förklarar och berättar om det egna partiets ideologi och sakpolitik. Självklart både kan och ska partier och partiers förslag kunna kritiseras och debatteras, men inte enskilda personer.



Så jag har en stilla önskan om en saklig valrörelse utan personpåhopp. Ju fler av oss som öppet vågar tala om vilka åsikter vi har i olika sakfrågor, desto bättre och intressantare samtal får vi alla. Det är i samtal med varandra som vi människor möts och utvecklas. 

“Be the change you want to see in the world”, sägs det, så här kommer några av mina åsikter:

jag äter kött
jag är emot kärnkraft
jag kör bil
jag har vaccinerat mig mot Covid-19
jag undrar varför Sverige ska ha en vargflock med för hög inavelskoefficient
jag är generellt sett för vindkraft, vattenkraft och solenergi
jag håller med professor Peo Hansen om att flyktinginvandring gynnar samhällsekonomin

Jag välkomnar den öppna, sakliga debatten utan personpåhopp. Hela det demokratiska samhället vinner på en sådan debatt. Vilka åsikter har du?