Låt oss återupprätta dialogen i Norrköping

Studenter deltog i skapandet av Flimmer, har producerat filmfestivalen, deltagit i filmarbete stött av filmfonder lokalt och regionalt.

Det har tagit flera decennier att bygga kompetens kring filmen på Cnema, skriver Konstantin Economou.

Det har tagit flera decennier att bygga kompetens kring filmen på Cnema, skriver Konstantin Economou.

Foto: Cnema

Debatt2024-10-16 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den del av Universitetet som jag representerar – kultur och medieproduktionsutbildningarna på KSM, vill jag som lärare, forskare och Norrköpingsbo visa min oro för att nedskärningar kan skala bort inte bara ytan, utan också djupet i den kunskap, det engagemang och den arbetsmarknad vi på universitetet tillsammans med Norrköpings kulturverksamheter kunnat deltaga i sedan 1997.

Att tappa kunskap även vid en liten nedskärning kan visa sig illa. Det har tagit flera decennier att bygga kompetens kring filmen på Cnema, i 14 år för visualiseringscentret, sedan tidiga1980-talet i att berätta stadens historia på Stadsmuseet, med över etthundra år sedan Konstmuseet och SON nådde publiken – bägge dessa två nationellt viktiga svenska kulturinstitutioner som genom kommunal kulturpolitik gett Norrköping en plats på kartan. Att tappa kompetens inom sektorn leder snabbt till tapp i kvalitet och utbud, engagemang hos anställda, publik och de studenter vars första lärospån inom kultur och medieproduktion vi vill ska ske här. 

KSM har alltid haft särskild relation till Cnema och filmarbetet – studenter deltog i skapandet av Flimmer, har producerat filmfestivalen, deltagit i filmarbete stött av filmfonder lokalt och regionalt – som nu också naggas i kanten. Vi var med i processerna att skapa Visualiseringscentret – där Cnemas tillkomst var en viktig pusselbit i samarbete mellan LiU och kommunen. Många studenters filmarbete har haft premiär i salongerna och vi har förlagt utbildningsmoment dit lika gärna som i våra lokaler – för att vi ska vara i en riktig kulturscen, i en riktig kulturmiljö, i en kulturstad. Fler än 1200 studenter har gått KSM sedan starten1997 – då vi såg ett kulturlandskap som välkomnade oss som var med att bygga upp denna del av stadens och Universitetets nutidshistoria. Många av dem arbetar nu i Norrköping, bl.a, på Cnema, i utövande, producerande och administrativa roller och inte bara med filmvisning, utan med viktig filmpedagogisk verksamhet för stadens skolelever – och med talangutveckling och stöd till filmare och producenter. Det finns en viktig kunskapsbank om skapande och publikt arbete hos Cnema, inom kultur och mediesektorn, och hos oss på universitetet: helt enkelt en stark grogrund för alla unga kreativa viljor och talanger som behövs för att behålla statusen som kulturstad. Och, inte minst viktigt, se att kulturkompetenser samverkande med andra samhällssektorer kan bygga innovationer och lösningar också på viktiga framtidsfrågor.

Att lägga ner verksamheten, som ligger så nära oss, skulle känns som en kalldusch. Som om man plötsligt skulle tömma hela den stora bassängen högst upp i tornet vid Kungsgatan 56 där biograferna och våra LiU- lokaler ligger, den som var till för att ge vatten till sprinklersystemet i den tidigare bomullsfabriken för att kunna släcka uppkomna bränder. Men kanske man idag skulle kunna bidra till lite nedkylning och ny-bevattning genom att ha dialog med oss som tycker att Cnema och alla kulturverksamheter är viktiga. De är viktiga för lärare och studenter: som inspirationsplatser, platser för upplevelser men också för det egna prövandet av producent- och skaparvingarna – och studenternas långsiktiga karriärer. Vi deltar gärna i diskussioner om stadens kulturverksamheter. Kanske vi kan hitta tillbaka till de tidiga årens nybyggaranda och skaparlust som präglade Campus och Norrköping då, vi som gärna vill vara en del av stadens inte bara kulturella liv utan också av dess nutidshistoria, och framtid.

Konstantin Economou

Avdelningschef för Kultur, samhälle, form och medier vid Institutionen för Kultur och Samhälle, Linköpings universitet

Medgrundare till KSM-programmet, lärare, forskare och kulturproducent i Norrköping sedan 1996