Låt familjerna stanna i Söderköping

Den första juli börjar ett viktigt riksdagsbeslut att gälla som kommer påverka tusentals personer i vårt land.

På Breviks kurs- och lägergård bor för närvarande ukrainska familjer som flytt kriget i sitt hemland.

På Breviks kurs- och lägergård bor för närvarande ukrainska familjer som flytt kriget i sitt hemland.

Foto: Fredrik Jonson

Debatt2022-07-02 16:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Migrationsverket får från och med 1 juli uppdraget att anvisa ukrainska familjer, som gäller under massflyktsdirektivet, till kommuner runt om i Sverige. Vi vet att kommuner har fått ett nummer på antal personer som de ska kunna ta emot och förbereda bostäder till. Vi vet också att Migrationsverket har gjort sig redo att klara av den byråkratiska och logistiska delen. Trots det är vi oroliga att familjernas önskemål om vart de vill bo kan falla mellan stolarna. 

På Breviks kurs- och lägergård driver vi med hjälp av KFUM Norrköping ett boende för ukrainska familjer som flytt kriget i sitt hemland. Vi har gjort detta helt utanför det statliga systemet med hjälp av lokala volontärer, lokalt näringsliv, civilsamhället, hårt arbetande personal och alla de fantastiska människor som har stöttat projektet som gått under namnet Ukrainahjälpen.  

Familjerna har gått och går igenom kanske sin tuffaste tid i sina liv just nu så vi har försökt att ge dem en trygghet i kaoset, barn som vuxna. Nu har de vuxna även fått arbeten lokalt över sommaren och de barn som har åldern inne kommer att gå på sommarläger hos oss på Brevik. 

Men Brevik var aldrig tänkt som ett långsiktigt boende för familjerna. Därför vill vi lyfta vikten av att familjerna får vara kvar i närområdet och mer specifikt i Söderköpings kommun nu när kriget inte ser ut att ta slut i närtid. Det finns nämligen en risk med den nya lagen att de kan förflyttas till annan ort och det vore otroligt olyckligt. Familjerna vill själva till Söderköping och är väl introducerade till staden. Utöver det har: 

  • Brevik redan god kontakt med kommunen och dess samordnare. 
  • Det finns ett boende som står redo i Söderköping och som passar familjerna. 
  • Föräldrarna har som sagt arbeten i närheten som en flytt till annan ort skulle äventyra. 
  • Familjernas nätverk runt om Söderköping är starkt med allt från volontärer till Söderköpings Rotaryklubb, Röda Korset och det lokala näringslivet. 
  • Barnen deltar på Breviksläger och har där skapat nätverk och kompisar med barn i området.  
  • Får vi ett beslut i närtid kan vi förbereda barnen och föräldrarna samt skolan och förskola inför skolstarten i augusti på ett tryggt och givande sätt. 

Det arbete som görs och har gjorts på Brevik är verkligen otroligt och något som hela samhället ska vara stolta över. Vi hade inte kunnat åstadkomma det utan allas stöd och hjälp. De tjänstepersoner vi har på Migrationsverket har även de varit fantastiska, men i och med den nya lagen introduceras nya system på myndigheten. Då finns alltid risker att tappa saker mellan stolarna, så låt oss nu inte förlora det som åstadkommits på grund av byråkratiska utmaningar. Låt oss säkerställa att familjerna får fortsätta bli en del av det svenska samhället. I Söderköping.