Långgrund måste byggas längre ut - inte kustnära

Den gröna omställningen får inte rasera allt annat vi värnar om

Vindkraftsparken Långgrund, som den kan tänkas se ut utanför kusten.

Vindkraftsparken Långgrund, som den kan tänkas se ut utanför kusten.

Foto: Visualisering, av Svea Vind Offshore

Debatt2023-03-28 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara kategoriskt för något är lika illa som att vara kategoriskt mot något. Det finns nyanser.

Den som har läst på om vindkraftprojektet Långgrund 1 och 2 inser snart att det rör sig om enorma ingrepp i vacker oersättlig oexploaterad skärgård. En miljö som Norrköpings politiker borde vara stolta över och är en viktig rekreationskälla för många, både i kommunen och utanför. 

Man kan faktiskt tycka att vindkraft kan vara bra och nödvändig för en grön omställning, men havsbaserade vindkraftparker ska inte ligga kustnära. 

330 meter är högt! 182 stycken är många! Det är faktiskt världens största vindpark. Dessa enorma vindkraftverk kommer dessutom att blinka med ett vitt sken och höras på långt håll. Svea Vind Offshores samrådsunderlag har många brister som tydligen inte är något problem för de politiker som är förespråkare i den gröna omställningens namn.

Vindkraftsparken bör läggas betydligt längre ut även om kostnaden blir högre för Svea vind. Att Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte anser detta är sorgligt. Framförallt Miljöpartiet borde bry sig mer om miljön och inte stödja ett projekt som strider mot den miljöbalk de själva är stolta över att Sverige har.

Vem ska jag rösta på som vill ha kvar reduktionsplikten, vindkraft i lagom mängd (inte kustnära), satsning på solenergi och ett samhälle som tar hänsyn till miljön på alla sätt?

Det måste gå att få ihop den ekvationen, även om inget parti har lyckats (än).