Lägg återvinningscentralen vid Tåbyvägen

Dagens återvinningscentral (ÅVC) och omlastningsstation för sopbilar ligger på Hjälmsborgs avfallsanläggning söder om Söderköpings stad på en nedlagd deponi.

Socialdemokraterna i Söderköping reserverade sig mot beslutet att förlägga ny återvinningscentral vid Hjälmsborg.

Socialdemokraterna i Söderköping reserverade sig mot beslutet att förlägga ny återvinningscentral vid Hjälmsborg.

Foto: Thomas Möller

Debatt2022-03-17 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hjälmsborgs avfallsupplag ska enligt Länsstyrelsebeslut vara sluttäckt senast utgången av 2025. 

2016 beslutade Servicenämnden att serviceförvaltningen får i uppdrag att arbeta för en etablering av en ny återvinningscentral i anslutning till nya VA-kontoret vid Tåbyvägen. 2021 upphäver Servicenämnden beslutet och 2021-06-23 beslutade Kommunstyrelsen att ny återvinningscentral ska anläggas vid Hjälmsborg. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet och Vänsterpartiet deltog inte i beslutet.

Det har tagits fram två lokaliseringsutredningar, 2015 samt 2021. Inget i dessa utredningar stödjer beslutet att anlägga ny återvinningscentral i Hjälmsborg. 

I det avsedda området i Hjälmsborg krävs sprängningar av berg. Det blir ca: 100 000 fastkubik alltså omkring 260 000 ton över. Det motsvarar en 15 meter bred väg som är cirka 8 km. Det är svårt att avsätta det som inte kan användas på anläggningen. Att avsätta det till E22 är ej möjligt, Trafikverket har fått frågan.

Även om en del kan avsättas så behöver det lagras någonstans. Att transportera bergskrosset motsvarar ca:15000 lastbilar och är inte försvarbart rent miljömässigt. 

Beräknad kostnad för ny anläggning i Hjälmsborg uppgår till 30 miljoner kronor. Dessutom tillkommer ca:10 miljoner kronor för tillfällig återvinningscentral, det vill säga 40 miljoner kronor totalt. Att i stället placera anläggningen vid Tåbyvägen som Socialdemokraterna föreslagit, beräknas till 18 miljoner kr och då behövs ingen tillfällig anläggning byggas. Vid Tåbyvägen finns detaljplanerad mark som innebär att byggandet kan börja direkt efter att bygglov beviljats.

Socialdemokraterna kan bara se fördelar med placeringen vid Tåbyvägen. Ekonomin, miljöpåverkan och också tillgängligheten. För de flesta Söderköpingsbor skulle placeringen vid Tåbyvägen innebära att det är en plats som är nära och det i sin tur hjälper till att nå miljömålen om sortering av avfall och återvinning. 

Anser den borgerliga majoriteten (M, C, L, KD) och SD att deras beslut innebär god ekonomisk hushållning?