Kvartetten marknadsför etableringar på privatägd mark

Claes Nöid (S), ledamot i samhällsplaneringsnämnden frågar mig i en artikel vad jag vill göra med åkermarken som kallas Malmölandet utanför Norrköping.

Det är lätt att se framför sig hur Malmölandet skulle kunna bli ett stort och viktigt kluster för besöksnäring men framförallt för produktion inom den gröna näringen, skriver Sophia Jarl (M).

Det är lätt att se framför sig hur Malmölandet skulle kunna bli ett stort och viktigt kluster för besöksnäring men framförallt för produktion inom den gröna näringen, skriver Sophia Jarl (M).

Foto: Calle Slättengren

Debatt2020-10-09 16:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vad vill Moderaterna med Malmölandet" (9/10)

Det är ynnest att få en sån öppen fråga och fritt få svara på hur den aktuella marken kan användas. Frågan är ställd till mig så det jag skriver i den här artikeln kan säkert få en och annan av mina egna partikamrater att undra om de missat något internt moderatmöte, men nu när Nöid ändå ställer frågan så tänker jag tillåta mig att brodera ut något. Särskilt för att visa orimligheten i att frågan ens ställs.

Jag är en person som gillar friluftsliv och gärna äter lokalproducerad mat. Jag trivs vid havet och närheten till betesmarker där jag kan promenera med mina hundar. Samtidigt sätter jag det lokala näringslivets utveckling högt på min politiska agenda och vet vilken potential östra Östergötland har utifrån ett besöksnäringsperspektiv. Lägg därtill naturen som tillgång för att skapa affärer för lokala företagare inom den gröna näringen. 

Utifrån dessa egna preferenser är det lätt att se framför sig hur Malmölandet skulle kunna bli ett stort och viktigt kluster för besöksnäring men framförallt för produktion inom den gröna näringen. Jag kan tänka mig allt ifrån en förstärkt matproduktion av basråvaror, till äppelodlingar i backarna ned mot Bråviken. Musterier som förädlar, grönsaksodlingar och fritt betande djur vars kött vi använder i våra kommunala skolmatsalar och på äldreboenden. Gärna lokala bränsleinnovationer och andra teknikföretag som bidrar till ett lokalt kretslopp. Men frågan är varför detta är viktigt för Claes Nöid att veta? För vad jag visualiserar ovan är högst sekundärt, om ens det. 

Malmölandet och Björnsnäs gård är idag en privatägd egendom som bedriver lantbruk. Gården består av stora skiften för exempelvis spannmålsodling, den består av betesmarker, strandängar och skogsmark. Gården levererar livsmedel till 45 000 personers årskonsumtion motsvarande 30 procent av Norrköpings befolkning. Det handlar om kyckling, spannmål, oljeväxter men även värme och naturgödsel. Det här är den verksamhet som familjen Trozelli idag har valt att använda egendomen till och det är här äganderätten gör sig gällande. Vad du och jag, Claes Nöid, tycker står sig ganska slätt eftersom du och jag inte äger marken. 

Kvartetten har under lång tid marknadsfört och förberett etableringar av logistikföretag på någon annans mark. Norrköpings kommun har deltagit i olika företagsevent, runt om i Sverige, där man alltså har lanserat privatägd mark som potentiell industrimark. Kvartetten har använt den översiktsplan som fullmäktige fattade beslut om 2017 som förevändning för sitt agerande. Men låt mig återigen påminna Nöid och övriga Kvartetten om att en översiktsplan är en möjlighet. Ingenting annat. Kommunen ska respektera äganderätten även i en översiktsplan. Att var och en själva får bestämma över det som vi äger. 

S, L, KD och C i Norrköping har börjat i fel ände med ärendet runt Malmölandet. De har återkommande hotat markägaren med att tvångsinlösa marken och de har använt omfattande kommunala resurser för att förbereda exploateringar utan att ens veta om markägaren vill sälja marken. Kvartetten har sett Malmölandet som den enda lösningen på kommunens brist på verksamhetsmark.

Om Nöid vill veta vad jag anser politiskt så är svaret att Nöid själv bör använda sitt mandat i samhällsplaneringsnämnden till att ta fram annan verksamhetsmark än Malmölandet. Det kommer att behövas.