Kvartetten instämmer: föreningslivet måste byggas upp

I en debattartikel i NTförmedlar Kristin Lönnqvist och Eva-Lena Frick från RF-SISU en gripande och insiktsfull bild av idrottsrörelsens utmaningar efter pandemin.

För att ge det ideella föreningslivet i Norrköpings kommun goda förutsättningar för återuppbyggnad avsätter Kvartetten 10 miljoner kronor från årets överskott till en ny, särskild stödform, skriver Per Ziljat (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

För att ge det ideella föreningslivet i Norrköpings kommun goda förutsättningar för återuppbyggnad avsätter Kvartetten 10 miljoner kronor från årets överskott till en ny, särskild stödform, skriver Per Ziljat (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-04-03 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Pandemin har skapat stora revor i idrottsrörelsen" NT 30/3

De förklarar att mer än varannan förening känner oro för att inte kunna rekrytera medlemmar eller ledare och för en svag ekonomi. Det är en oro som partierna i Kvartetten tar på stort allvar, och därför avsätter vi nu 10 miljoner kronor till återuppbyggnaden av föreningslivet i Norrköpings kommun. 

Förklaringarna till idrottsföreningarnas svårigheter är inte svåra att förstå. Coronapandemin och dess efterföljande restriktioner har inneburit att träningsformer ofta fått ändras och att tävlingar, turneringar och matchspel har ställts in. Detta har inneburit att inte bara aktiva medlemmar, utan även ledare, domare och funktionärer i många fall skaffat sig nya vanor och intressen. I långa perioder har det inte ens varit möjligt att genomföra vanliga styrelsemöten när vi avråtts från umgänge utanför den närmaste familjen. Det riskerar att få allvarliga följder.

Det ideella föreningslivet har nämligen en särskilt betydelsefull plats i den svenska samhällsstrukturen. Dels tack vare det enorma utbud av verksamhet som erbjuds inom dess ramar för bland annat folkhälsa, kultur och kunskapsspridande. Här utgör det fria och flexibla föreningslivet ett helt nödvändigt komplement till myndigheter och andra offentliga institutioner. Men också tack vare dess roll som arena för praktisk demokrati och för gemensamt ansvarstagande. Den demokratiska skolning som ett engagemang i ideellt föreningsarbete ger är oerhört svår att ersätta, och därför måste föreningarna också få stöd i de utmaningar de nu upplever.

För att ge det ideella föreningslivet i Norrköpings kommun goda förutsättningar för återuppbyggnad avsätter Kvartetten tio miljoner kronor från årets överskott till en ny, särskild stödform. Ansökningskriterierna kommer att utformas under vår- och sommarhalvåret. Behoven är många och av olika karaktär, och därför kommer stödet också att ges en bred inriktning. Här utgör idrottsföreningarna en självklar del av målgruppen. På så sätt ser vi till att Norrköping förblir en kommun med ett levande föreningsliv och en stark idrottsrörelse även efter pandemin. Det lägger grunden för en ljusare framtid.