MUF Östergötland närmar sig avgrundens rand

I en debattartikel i NT hävdar två ledande företrädare för MUF Östergötland att jag ”parasiterar genom att tillskansa mig viktiga offentliga resurser för att finansiera mina egna fritidsintressen”.

Vid upptakten av Augustifesten spelade Symfoniorkestern i Vasaparken inför en entusiastisk publik på närmare 2000 personer. Bredvid stod en handfull ungmoderater och demonstrerade – mot orkestern, för en utförsäljning av Louis De Geer, skriver Göran Bergkvist. Arkivbild.

Vid upptakten av Augustifesten spelade Symfoniorkestern i Vasaparken inför en entusiastisk publik på närmare 2000 personer. Bredvid stod en handfull ungmoderater och demonstrerade – mot orkestern, för en utförsäljning av Louis De Geer, skriver Göran Bergkvist. Arkivbild.

Foto: Eva Jensen

Debatt2023-08-23 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"MUF tycker inte som Moderaterna i alla frågor" NT 19/8

Definition av parasit enligt Livsmedelsverket: ”En parasit är en organism som lever i eller på en annan levande organism och tar sin näring från denna samtidigt som den orsakar skada”.

Den 28:e juli publicerade NT en artikel med rubriken ”Värna kulturstaden Norrköping”. Där kritiserar jag den styrande majoritetens Borgerlig samverkan planer på att sälja ut Norrköpings konsert- och kongresshus Louis De Geer. 

Jag menar, precis som Sveriges Kommuner och Regioner i ”Äga eller hyra verksamhetslokaler” (2019)  och i en rapport från ”Kommuninvest” (2021) att det är en usel idé för en kommun att sälja sina fastigheter till privata aktörer för att sedan hyra tillbaka dem - det blir på sikt en dyr affär för skattebetalarna. 

Jag påtalade också risken att Symfoniorkesterns verksamhet skulle äventyras av en försäljning. Vanligtvis skriver de nya fastighetsägarna upp fastighetens värde och höjer därefter hyrorna. 

Efter studier i Stockholm flyttade jag 1982 tillbaka till min barndoms stad Norrköping. Ett skäl till valet av Norrköping var att här fanns kombinationen av Idrottsstaden och Kulturstaden. Sedan barnsben är jag en stor supporter av IFK, medlem sedan många år och sponsor under en period. Under flera år hjälpte jag IFK:s spelare med tand/käk-problem både på arbetstid såväl som min fritid. 

Jag minns också den glädje och stolthet jag kände när Louis De Geer invigdes. Vi är många Norrköpingsbor som minns när lastbilarna med stora pappersrullar körde ut genom Holmentornet och när hela industrilandskapet var mörkt och stängt. Det nya konsert- och kongresshuset kom att symbolisera den gamla arbetarstadens omvandling till den moderna industri- och kulturstaden. Det är med stort nöje jag besöker både matcherna i ”Parken” och Symfoniorkesterns uppträdanden i Louis De Geer – helt olika företeelser, men som båda ger möjlighet till både njutning och återhämtning.

Jag har under senare år bedrivit medicinhistorisk forskning som affilierad forskare vid Enheten för medicinens historia vid Lunds univeritet. Där deltar jag i ett projekt tillsammans med forskare vid Heinrich-Heineuniversitetet i Düsseldorf, där vi studerar svensk-tyska kontakter inom medicinen under 30-40-talen. Jag har i samband med detta läst igenom ett stort antal akter från olika arkiv, däribland SÄPO:s. En vanlig vokabulär bland olika nazistiska organisationer under den tiden var orden parasit och löss. Judiska löss och parasitära demokrater var vanliga skällsord. 

Parasiter var också en vanlig beteckning på bönder, ”kulaker”, som inte ville delta i kollektiviseringen av jordbruket i Ukraina i Stalintidens Sovjetunion. I Tyskland under 1930-talet var ordet parasit frekvent förekommande i Julius Streichers starkt antisemitiska tidning ”Der Stürmer”. Idag förekommer det frekvent på högerextrema internet-siter som skällsord för det man kallar kultureliten.

Vid upptakten av Augustifesten spelade Symfoniorkestern i Vasaparken inför en entusiastisk publik på närmare 2000 personer. Bredvid stod en handfull ungmoderater och demonstrerade – mot orkestern, för en utförsäljning av Louis De Geer. Det är uppenbart att ungmoderaterna i Östergötland står farligt nära avgrundens rand när man använder en retorik och vokabulär som har stora likheter med den som förekom under Stalin- och Hitlertiden. 

Kulturvänner! Vi ska inte finna oss i att bli kallade parasiter. Vi behöver organisera oss. Därför bildar vi nu Norrköpings Kulturskyddsförening. Stoppa utförsäljningen av Louis De Geer!