Grunden för debatten är att bibliotek arrangerat sagostunder där dragqueens läst sagor för barn. Detta har särskilt sverigedemokrater protesterat högljutt mot. Protesterna grundar sig i föreställningen om att barn blir föremål för sexualisering och har försökt legitimerats av jämförelser med olämpligheten i att nazister skulle få läsa barnsagor.
I ett fritt samhälle ska politiken hålla en armlängds avstånd från kulturen. Det betyder bland annat att politiker inte ska bestämma innehållet i biblioteks eller andra kulturinstitutioners verksamhet. Ett brett utbud av kultur är gynnsamt för samhället, det finns olika behov och smak.
Dragqueenartister arbetar med show och underhållning. De läser sagor för barn på ett sätt som barn tycker är spännande – många barn gillar färg, fläkt och uttrycksfull inlevelse. Det är en kulturupplevelse för barnen. Tycker Sverigedemokraterna inte om sagostunderna behöver de inte besöka dem – men de ska inte bestämma om andra får göra det.
Dessa sagostunder är inte farliga för barn. Vad som däremot är farligt är när dragqueens jämförs med nazister. Jämförelsen är obeskrivligt magstark, nazister bär en vedervärdig historia där människor som tillhörde en viss grupp och människor som utmanade samhällets stela normer och nazisternas åsikter blev mördade. Något som dragqueens visar är rätten att utrycka sig och vara sig själv och att få tillhöra samhället, där det ska finnas plats för alla även om vi är olika. Det är motsatsen till vad nazister står för.
I kultur finns ett inneboende frihetsvärde och det är vad barnen också tar med sig från sagostunderna. Kultur är en viktig del av friheten.
Kultur är en grundsten för friheten
Den senaste tiden har det debatterats om dragqueens ska få läsa sagor för barn eller inte.
Dragduon Lillan och Tjorven i dragduon HBTQL, skådespelarna Razmus Nyström och Per Öhagen guidar barn på Dramaten. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.