Enligt branschorganisationen Svensk Handels rapport ”Stölder och svinn i detaljhandeln 2021”, sker stölder i dagligvaruhandeln för över fyra miljarder kronor varje år sett till hela landet.
En stor del av dessa stölder utgörs av köttstölder. Kött är en vara och ett livsmedel med högt ekonomiskt värde och det finns en stor svart marknad där kriminella kan avsätta sitt stulna gods. Det här drabbar butiker i form av höga kostnader och personalen blir utsatt i de fall de lyckas komma på en tjuv på bar gärning.
En del butiker har för att skydda sig tagit bort kött från diskarna. Istället får man som kund fråga personalen efter det kött som man önskar köpa. Det är en hantering som försvårar för både personal och kunder. De extra kostnader som handlaren drabbas av i form av svinn måste hämtas hem någonstans och många gånger blir det konsumenten som drabbas i slutänden.
Polisen kan konstatera att de flesta av den här typen av stölder styrs av de kriminella gängen. Butiksstölder är ett av många ett sätt de finansierar sin verksamhet på. Polisen står handfallen då stölderna sällan upptäcks förrän det är försent och tjuven har försvunnit med stöldgodset.
Det man misstänker är att en stor del av köttet säljs till lokala restauranger. Genom att köpa kött på svarta marknaden bidrar restaurangerna till att finansiera den organiserade brottsligheten och gynna de kriminella gängen. Effekten blir också att de restauranger som köper stulet kött snedvrider konkurrensen i branschen.
Företag som följer lagen och håller sig till spelreglerna har ingen chans att hålla samma pris som de som handlar svarta råvaror. Samhället behöver hjälpa till och ta krafttag emot butiksstölderna.
Det finns ett verktyg kommunerna kan använda för att störa ut den här svarta marknaden. Det är via kommunens tillsyn av livsmedelsverksamheter. Kommunen är kontrollmyndighet när det gäller dem.
Vad kommunen ska kontrollera styrs av livsmedelslagstiftningen. Det kan röra sig om till exempel, kontroller av företagens egenkontroll, märkning av olika livsmedel och spårbarhet. Restauranger omfattas inte av föreskriften från livsmedelsverket när det gäller spårbarhet och märkning av kött. Men det finns ingenting som hindrar att sådana kontroller görs.
I Malmö och Trelleborg, har man tagit det steget och det har gett resultat. Under de senaste månaderna har vid upprepade tillfällen hundratals kilo kött som misstänks vara stulet upptäckts på olika restauranger. Det har saknats kvitton som kan verifiera inköpen av köttförpackningarna och Polisen säger att det är så stora mängder att det är orimligt att det bara skulle vara till restaurangens egen verksamhet.
Med tanke på hur stora bekymmer livsmedelsbutikerna i Norrköping har när det gäller stölder så är det inte svårt att tänka att det även här finns restauranger som hanterar det stulna köttet.
Centerpartiet i Norrköping har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att Norrköpings kommun utökar sina livsmedelskontroller till att också gälla märkning och spårbarhet av färskt och fryst kött på restauranger, i syfte att upptäcka och försvåra svarthandel med stulet kött. Det är ett förslag som borde vara enkelt att bifalla.