Krav-trafiksäker närmiljö intill förskolor och skolor

Enligt organisationen Generation Pep rör sig våra barn och ungdomar alldeles för lite nu för tiden.

För att trygga och möjliggöra ökat cyklande föreslår nu Liberalerna Norrköping att närområden intill förskolor och skolor ska kravställas, skriver Libbie Oxelblad (L).

För att trygga och möjliggöra ökat cyklande föreslår nu Liberalerna Norrköping att närområden intill förskolor och skolor ska kravställas, skriver Libbie Oxelblad (L).

Foto: Privat

Debatt2022-09-10 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uteleken har ersatts av skärmtid och barn och ungdomar riskerar att bli stillasittande för mycket. Därutöver visar studier att barn och ungdomar äter allt mer onyttig kost. 

Genom att skjutsa våra barn och ungdomar till och från skolan och aktiviteter med bil, oavsett korta och medellånga avstånd tror jag vi gör våra barn en björntjänst. Det säger jag inte bara som politiker utan också som förälder. Idag upplever jag att många väljer att skjutsa sina barn med bil till och från skola och aktiviteter trots att det är fullt möjligt att promenera, cykla eller åka kollektivtrafik. En ökad andel vardagsmotion mår vi alla bra utav, särskilt våra barn och ungdomar. 

För att trygga och möjliggöra ökat cyklande föreslår nu Liberalerna Norrköping att närområden intill förskolor och skolor ska kravställas. Idag tror jag många föräldrar väljer att köra sina barn och ungdomar till och från skolan, då de upplever en stor otrygghet kring trafiksituationen. Det vill Liberalerna Norrköping ändra på genom att införa detta krav om säker utformning av gångbanor, vägbanor, övergångsställen, cykelbanor, cykelleder och parkeringar intill förskolor och skolor i Norrköping. 

Liberalerna står för valfrihet, valfriheten att låta barn cykla till och från skolan. Liberalerna står även för en trygg skolgång. Barn och ungdomar ska på egen hand på ett trafiksäkert sätt kunna transportera sig till och från skolor i Norrköping. 

Som exempel har jag bevittnat hur barn till och från Kyrkskolan intill Finspångsvägen tvingats kasta sig åt sidan på grund av att alldeles för många bilister väljer att köra snabbt förbi befintliga övergångsställen. Med Liberalernas förslag om tydligare kravprofil tvingas kommunen inventera närmiljön intill förskolor och skolor i Norrköpings kommun i syfte att trygga trafikmiljön för våra barn och ungdomar.